Kwaliteitstapas in een modern jasje. Of een traditioneel Catalaans menuutje dat eigenlijk best een ster zou verdienen. In Barcelona hoef je voor haute cuisine niet diep in de buidel te tasten. Dus laat de reisgidsen voor wat ze zijn - toeristisch is niet per definitie ook lekker - en ga voor goed én goedkoop.

Restaurant Gresca is waarschijnlijk het beste voorbeeld om mee te beginnen. Lowcost blijkt vooral de decoratie: de onopvallende voorgevel loop je gemakkelijk voorbij en binnenin is de enige opsmuk is een sober schilderij met de naam Gresca, vast een geschenk ter ere van de opening. De wijnglazen op tafel geven eigenlijk nog de meeste sfeer. De ruimte is zo klein dat het lijkt alsof de échte eetzaal nog moet komen. Maar nee hoor, that's it. Je komt hier tenslotte om te eten.

Bistronomic wordt het in het Catalaans genoemd: bistronomisch dus. Een term die werd uitgevonden door culinair journalist Paul Arenós. Deze zag hoe de ene na de andere voortreffelijke chef een kleinschalig en betaalbaar restaurant in Barcelona opende. Bistronomia combineert de termen bistrot, waarmee Arenós verwijst naar een meer traditionele en dus laaggeprijsde keuken, en gastronomie, waarmee de journalist aangeeft dat bistronomische restaurants eigenlijk haute cuisine serveren. Overigens valt over de Catalaanse oorsprong van de term te twisten, want wat blijkt? In Parijs bedacht journalist Sebastián Demerold dezelfde term voor dezelfde trend.

Rafael Peña, Barcelonees in hart en nieren, opende enkele jaren geleden restaurant Gresca midden in het hippe hart van Barcelona´s modernistische woonwijk Eixample. Als topkok wist Peña, die van mening is dat je als klant in de meeste kwaliteitsrestaurants gewoon bestolen wordt, precies waar het aan ontbrak in de stad. 'Goed eten hoeft niet overdreven duur te zijn. Voor zijn middagmenu betaal je daarom nog geen twee tientjes. Het menu de degustación, speciaal voor fijnproevers, kost ongeveer 50 euro. Niet eens écht goedkoop, als je bedenkt dat je in Barcelona al voor tien euro je buik kunt rond eten. Maar voor dat geld krijg je wél negen gangen van een befaamde chef voorgezet.

Toegegeven, voor truffels, kaviaar of oesters hoef je bij Gresca niet aan te schuiven. 'Je moet ergens op besparen.' De ingrediënten zijn opvallend simpel en dikwijls afhankelijk van het seizoen. Het beste voorbeeld vindt Peña zijn eisoufflé. 'Wat kost nu helemaal een ei? Niets dus. Maar bij mij krijg je de lekkerste eisoufflé, die je ooit hebt geproefd.'

Gresca's formule werd een doorslaand succes en inmiddels zijn zo'n vijftien andere Catalaanse chefs Peña's voorbeeld gevolgd. Door toeristen zijn ze nog niet ontdekt, maar inwoners van de stad weten hun weg naar de veelgeprezen nieuwe eettenten wel te vinden. Ook Ápat, Catalaans voor 'eet', is inmiddels een klassieker. Restaurant Embat ontstond toen twee chefs bij het beroemde Barcelonese dessertrestaurant Espai Sucre de handen ineen sloegen. La Mifanera serveert contemporaine rijstgerechten, Hisop is ongetwijfeld de duurste, maar tegelijk de meeste stijlvolle variant en Catalina doet eerder retro aan. Kortom: keus genoeg.

Ferran Adrià zei ooit dat een fantastische sardine beter smaakt dan een matige reuzengarnaal en als lekker eten niet per definitie duur hoeft te zijn, waarom zou je dan net als alle andere toeristen voor een diepvriesmaaltijd op de Ramblas neerploffen? Laten we hopen dat andere steden het voorbeeld van Barcelona's budget bistrots snel zullen volgen.

 

Uw gids voor het echte Spanje - woensdag 6 juli 2022
  • Adverteren
  • |
  • Contact
  • Voorpagina
  • Spanje
  • Costa Brava
  • Costa Blanca
  • Costa del Sol
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Tips & Trips
  • Spanje in Beeld
  • Gastronomie
  • Samenleving
  • Natuur
  • Historie
  • Nieuws
  • Forum
  • Evenementen
  • Facebook
  • Twitter
  • Linked In
  • Nieuwsbrief
 

COSTA BRAVA

Lowcost eten bij topkoks in de Catalaanse hoofdstad

Uitgegeven: vrijdag 17 mei 2013 14:04
Laatst gewijzigd: donderdag 23 mei 2013 11:45

BARCELONA - Na een dag lang shoppen, strand en Gaudi´s meesterwerken wil je in Barcelona natuurlijk maar één ding: écht lekker eten en het liefst voor een leuk prijsje. Goed nieuws, want het kan. Schuif aan bij Catalaanse topkoks, maar hou het lowcost.

culinair
© Stock

Kwaliteitstapas in een modern jasje. Of een traditioneel Catalaans menuutje dat eigenlijk best een ster zou verdienen. In Barcelona hoef je voor haute cuisine niet diep in de buidel te tasten. Dus laat de reisgidsen voor wat ze zijn - toeristisch is niet per definitie ook lekker - en ga voor goed én goedkoop.

ADVERTENTIE

Restaurant Gresca is waarschijnlijk het beste voorbeeld om mee te beginnen. Lowcost blijkt vooral de decoratie: de onopvallende voorgevel loop je gemakkelijk voorbij en binnenin is de enige opsmuk is een sober schilderij met de naam Gresca, vast een geschenk ter ere van de opening. De wijnglazen op tafel geven eigenlijk nog de meeste sfeer. De ruimte is zo klein dat het lijkt alsof de échte eetzaal nog moet komen. Maar nee hoor, that's it. Je komt hier tenslotte om te eten.

Bistronomic wordt het in het Catalaans genoemd: bistronomisch dus. Een term die werd uitgevonden door culinair journalist Paul Arenós. Deze zag hoe de ene na de andere voortreffelijke chef een kleinschalig en betaalbaar restaurant in Barcelona opende. Bistronomia combineert de termen bistrot, waarmee Arenós verwijst naar een meer traditionele en dus laaggeprijsde keuken, en gastronomie, waarmee de journalist aangeeft dat bistronomische restaurants eigenlijk haute cuisine serveren. Overigens valt over de Catalaanse oorsprong van de term te twisten, want wat blijkt? In Parijs bedacht journalist Sebastián Demerold dezelfde term voor dezelfde trend.

Rafael Peña, Barcelonees in hart en nieren, opende enkele jaren geleden restaurant Gresca midden in het hippe hart van Barcelona´s modernistische woonwijk Eixample. Als topkok wist Peña, die van mening is dat je als klant in de meeste kwaliteitsrestaurants gewoon bestolen wordt, precies waar het aan ontbrak in de stad. 'Goed eten hoeft niet overdreven duur te zijn. Voor zijn middagmenu betaal je daarom nog geen twee tientjes. Het menu de degustación, speciaal voor fijnproevers, kost ongeveer 50 euro. Niet eens écht goedkoop, als je bedenkt dat je in Barcelona al voor tien euro je buik kunt rond eten. Maar voor dat geld krijg je wél negen gangen van een befaamde chef voorgezet.

Toegegeven, voor truffels, kaviaar of oesters hoef je bij Gresca niet aan te schuiven. 'Je moet ergens op besparen.' De ingrediënten zijn opvallend simpel en dikwijls afhankelijk van het seizoen. Het beste voorbeeld vindt Peña zijn eisoufflé. 'Wat kost nu helemaal een ei? Niets dus. Maar bij mij krijg je de lekkerste eisoufflé, die je ooit hebt geproefd.'

Gresca's formule werd een doorslaand succes en inmiddels zijn zo'n vijftien andere Catalaanse chefs Peña's voorbeeld gevolgd. Door toeristen zijn ze nog niet ontdekt, maar inwoners van de stad weten hun weg naar de veelgeprezen nieuwe eettenten wel te vinden. Ook Ápat, Catalaans voor 'eet', is inmiddels een klassieker. Restaurant Embat ontstond toen twee chefs bij het beroemde Barcelonese dessertrestaurant Espai Sucre de handen ineen sloegen. La Mifanera serveert contemporaine rijstgerechten, Hisop is ongetwijfeld de duurste, maar tegelijk de meeste stijlvolle variant en Catalina doet eerder retro aan. Kortom: keus genoeg.

Ferran Adrià zei ooit dat een fantastische sardine beter smaakt dan een matige reuzengarnaal en als lekker eten niet per definitie duur hoeft te zijn, waarom zou je dan net als alle andere toeristen voor een diepvriesmaaltijd op de Ramblas neerploffen? Laten we hopen dat andere steden het voorbeeld van Barcelona's budget bistrots snel zullen volgen.

 

© Annebeth Vis
  Vorige artikel Volgende artikel  

Overig Costa Brava

  • De 3 mooiste campings aan de Costa Brava
  • Groot feest in Barcelona
  • Boeken en rozen op dag van Sant Jordi in Catalonië en Aragón
  • Lita Cabellut, portrettist van de ziel
  • Boeken voor in de vakantiekoffer
  • De Costa Brava op z'n mooist
  • Tapas die iets over jezelf vertellen
  • Chupa Chups: het verhaal van een lollie
  • Desigual, net even anders
  • Fietsen in Barcelona
  • Barcelona: de populairste restaurants
  • Google eert Antoni Tàpies op negentigste geboortedag
  • Interview met topkok Carme Ruscalleda
  • Spanjes wijnstreken in vogelvlucht
  • Slenteren met een dakloze door Barcelona
  • Sagrada Família: the never ending story
  • Boeken voor in de vakantiekoffer
  • Spanjes spectaculaire stranden
  • De Costa Brava op z'n mooist
  • Girona, het mythische centrum van Catalonië
  • Barcelona's Passeig de Gràcia
  • Het Saint-Tropez van Catalonië
  • Groen overnachten op het Catalaanse platteland
  • Lang leve de espadrille
  • Fietsen door het Catalaanse achterland

Tips-en-trips

Op vakantie gaan met het gezin is iets waar velen het hele jaar naar uitkijken. Het campingleven is heerlijk. Een groot voordeel van een camping is dat kinderen er snel vriendjes maken. Zo heb jij ook de mogelijkheid om tot rust te komen.

Top 5 INSpanje.nl

  1. Personeelstekort in Spanje teistert horeca in toeristische gebieden
  2. Straaljager begeleidt EasyJet vlucht naar Menorca na grap op Twitter
  3. Tien toeristen vergiftigd door chloorlek in Spaans hotelzwembad
  4. Ryanair en EasyJet dreigen ook in augustus te gaan staken
  5. Wat is de favoriete vakantiebestemming van de Spanjaarden?

Tips-en-trips

Het fietstoerisme in Spanje wordt steeds populairder. Het land draait om veel meer dan alleen om zon, zee en strand. Spanje heeft prachtige regio's waar je urenlang de mooiste plekken kunt bezoeken. Van prachtige natuurgebieden tot bruisende steden.

© 2022 meerspanje.nl | voorpagina | disclaimer | over ons | adverteren | contact