
In zijn ruim 8.000 werken maakte hij gebruik van touw, gips, ijzerdraad, zand, stro, aarde, klei en soms zelfs gedroogd bloed om reliëf aan te brengen in zijn werken. Krassen, vegen, vlekken en de donkere kleuren van de aarde voerden de boventoon in het werk van deze kunstenaar die gold als een van de belangrijkste van de 20eeeuw.
Tàpies was autodidact en liet zich tot het midden van de jaren 50 van de vorige eeuw bij zijn symbolische schilderwerken inspireren door zijn surrealistische tijdgenoten Joan Miró en Paul Klee. Daarna begon hij reliëf aan te brengen op zijn doeken waar de krassen, vegen en vlekken om aandacht strijden met letters, nummers en symbolen.
Tàpies liet zich inspireren door andere culturen, het Christendom, het Zenboeddhisme maar ook door de harde werkelijkheid van de straat waar hij opgroeide tijdens en na de Spaanse Burgeroorlog. De duistere materialen en kleuren in zijn werk symboliseren het clandestiene, het protest en de verdrukking die hij ervaarde op de straten van Barcelona.
Terug naar de oorsprong
Voor Tàpies betekende schilderen het ‘terugkeren naar de oorsprong’. De gebruikte materialen vormden de ‘symboliek van as, aarde, modder en klei waaruit de mens voortkomt en ook weer naar terugkeert’. Zandkorrels gaven de onbeduidendheid en fragiliteit van ons menselijk leven aan, maar symboliseerden ook de solidariteit tussen mensen onderling. Mensen verschilden in de ogen van de kunstenaar op dezelfde wijze als zandkorrels van elkaar verschilllen: Niets.
In 2010 werd Antoni Tàpies tot de adelstand verheven met de titel Eerste Markies van Tàpies. Hij ontving talloze prijzen en onderscheidingen voor zijn werk, waaronder de belangrijke Prins van Asturië prijs voor de Kunsten. Vanaf 1992 hing zijn werk in de beroemde Pace Gallery in New York.
Guggenheim Bilbao
Op dit moment is zijn werk te bewonderen in het Guggenheim Museum in Bilbao. De expositie ‘Antoni Tàpies. Del objeto a la escultura (1964 – 2009)’ is daar nog tot 19 januari aanstaande te zien.
Tàpies overleed op 5 januari 2012 op 88-jarige leeftijd in zijn huis in Barcelona. De gemeente Barcelona heeft ter gelegenheid van de 90egeboortedag van de beroemdheid een gedenkplaat aan de gevel van zijn woning aan de Calle Canuda bevestigd.
Doodle
In de doodle is zijn werk ‘Silla y Ropa’ (stoel en kleren) te zien op de plek van de ‘l’ van het logo van de zoekmachine. De achtergrond met witte muren en een parketvloer is gebaseerd op het uiterlijk van de Stichting Antoni Tàpies, waar het werk van deze grote naam in de hedendaagse, abstracte kunst voortleeft.
(Bekijk de video op deze pagina voor een impressie van zijn werk)