De kans is groot dat je Tony tegenkomt als je in Málaga bent. Vooral in de uren dat de zon in kracht afneemt en de schemering zijn intrede doet. In de zomermaanden loopt hij praktisch elke avond door het centrum of langs de boulevards van de stad om zijn biznaga’s te verkopen.

De biznaga vormt een elegante manier voor Malagueños om iets kleins en romantisch kado te geven aan hun geliefde. Wat voor ons noorderlingen in dit opzicht de roos is, is in Málaga de biznaga. De wetenschap dat elk bloemetje met de hand op een steeltje van een andere gedroogde bloem is gezet en het dus totaal geen zin heeft het geheel in een glas water te plaatsen (wat sommige ‘guiris’ nog wel eens willen doen), wekt nieuwsgierigheid op naar het achterliggende proces.

 

Jasmijn

 

De biznaga’s kwamen in Tony’s leven doordat hij ooit een bevriende familie hielp met het maken  ervan. Later is hij het zelf gaan voortzetten. Zes ochtenden per week koerst hij op zijn brommer naar de urbanisaties van het naburige dorp Alhaurín del Torre. Hier kent hij ieder hoekje waar jasmijn groeit. Omdat het een klimplant is, die vooral langs hekken en muren groeit, kan Tony de jasmijn meestal vanaf straat plukken. Het plukken zelf is een erg precies werkje. Tony weet met zijn jarenlange ervaring precies dié bloemenknopjes uit te zoeken die een uur of acht later pas openen en hun geur beginnen te verspreiden.

 

Engelkruid en cactusblad

 

Een voor een stopt hij de goede exemplaren in borstzak en krant. Op de leeg achtergebrleven plekken komen na een paar dagen alweer nieuwe bloemknoppen tevoorschijn. Eenmaal thuis, schuift Tony aan voor de lunch, samen met zijn vrouw Carmen en hun dochter Candela. Na de siësta zitten ze gedrieën aan een klein tafeltje waarop de basis voor de uiteindelijke biznaga ligt; de uitgedroogde en schoongemaakte bloemen, inclusief stelen van engelkruid (‘neldo’) en een cactusblad.

Met een schaar worden de engelkruidstelen in model geknipt zodat er een evenwichtige basis ontstaat voor de biznaga. Een voor een zetten Tony en zijn gezin de jasmijn op de kale steeltjes. Zo nu en dan houden ze de biznaga’s op hun kop. Vallen er bloemknopjes uit, dan plaatsen ze er nieuwe op die steviger vast zitten. Een paar uur later hebben ze veertig biznaga’s gemaakt. Deze worden in een cactusblad gestoken dat ontdaan is van zijn stekels door het grondig in zand te wrijven.

 

Op pad

 

Zodra de jasmijn voorzichtig begint te openen en dus ook te geuren, gaat Tony op pad en blijft tot na middernacht weg. Op een gemiddelde dag in de zomer verkoopt hij zo’n honderd biznaga’s voor drie euro per stuk. Een eenmaal geopende biznaga blijft meestal nog één tot anderhalve dag goed.

Uw gids voor het echte Spanje - dinsdag 21 maart 2023
  • Adverteren
  • |
  • Contact
  • Voorpagina
  • Spanje
  • Costa Brava
  • Costa Blanca
  • Costa del Sol
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Tips & Trips
  • Spanje in Beeld
  • Gastronomie
  • Samenleving
  • Natuur
  • Historie
  • Nieuws
  • Forum
  • Evenementen
  • Facebook
  • Twitter
  • Linked In
  • Nieuwsbrief
 

CULTUUR

De ‘biznaga’, symbool van de stad Málaga

Uitgegeven: zaterdag 17 mei 2014 13:24
Laatst gewijzigd: zaterdag 17 mei 2014 13:24

MáLAGA - Tony houdt al jaren een echte Malageense traditie in ere met bloemen die van oorsprong Arabisch zijn. Zijn leven lang is deze zigeuner al ‘Biznaguero’ in Málaga. Hij verkoopt bijzondere en zeer overweldigend geurende bloemen.

Tony el biznaguero
© Stock

De kans is groot dat je Tony tegenkomt als je in Málaga bent. Vooral in de uren dat de zon in kracht afneemt en de schemering zijn intrede doet. In de zomermaanden loopt hij praktisch elke avond door het centrum of langs de boulevards van de stad om zijn biznaga’s te verkopen.

ADVERTENTIE

De biznaga vormt een elegante manier voor Malagueños om iets kleins en romantisch kado te geven aan hun geliefde. Wat voor ons noorderlingen in dit opzicht de roos is, is in Málaga de biznaga. De wetenschap dat elk bloemetje met de hand op een steeltje van een andere gedroogde bloem is gezet en het dus totaal geen zin heeft het geheel in een glas water te plaatsen (wat sommige ‘guiris’ nog wel eens willen doen), wekt nieuwsgierigheid op naar het achterliggende proces.

 

Jasmijn

 

De biznaga’s kwamen in Tony’s leven doordat hij ooit een bevriende familie hielp met het maken  ervan. Later is hij het zelf gaan voortzetten. Zes ochtenden per week koerst hij op zijn brommer naar de urbanisaties van het naburige dorp Alhaurín del Torre. Hier kent hij ieder hoekje waar jasmijn groeit. Omdat het een klimplant is, die vooral langs hekken en muren groeit, kan Tony de jasmijn meestal vanaf straat plukken. Het plukken zelf is een erg precies werkje. Tony weet met zijn jarenlange ervaring precies dié bloemenknopjes uit te zoeken die een uur of acht later pas openen en hun geur beginnen te verspreiden.

 

Engelkruid en cactusblad

 

Een voor een stopt hij de goede exemplaren in borstzak en krant. Op de leeg achtergebrleven plekken komen na een paar dagen alweer nieuwe bloemknoppen tevoorschijn. Eenmaal thuis, schuift Tony aan voor de lunch, samen met zijn vrouw Carmen en hun dochter Candela. Na de siësta zitten ze gedrieën aan een klein tafeltje waarop de basis voor de uiteindelijke biznaga ligt; de uitgedroogde en schoongemaakte bloemen, inclusief stelen van engelkruid (‘neldo’) en een cactusblad.

Met een schaar worden de engelkruidstelen in model geknipt zodat er een evenwichtige basis ontstaat voor de biznaga. Een voor een zetten Tony en zijn gezin de jasmijn op de kale steeltjes. Zo nu en dan houden ze de biznaga’s op hun kop. Vallen er bloemknopjes uit, dan plaatsen ze er nieuwe op die steviger vast zitten. Een paar uur later hebben ze veertig biznaga’s gemaakt. Deze worden in een cactusblad gestoken dat ontdaan is van zijn stekels door het grondig in zand te wrijven.

 

Op pad

 

Zodra de jasmijn voorzichtig begint te openen en dus ook te geuren, gaat Tony op pad en blijft tot na middernacht weg. Op een gemiddelde dag in de zomer verkoopt hij zo’n honderd biznaga’s voor drie euro per stuk. Een eenmaal geopende biznaga blijft meestal nog één tot anderhalve dag goed.

© MeerSpanje.nl/Else Beekman
  Vorige artikel Volgende artikel  

Overig Cultuur

  • De hipste sneaker van het moment komt uit Spanje
  • MeerSpanje.nl wordt vernieuwd!
  • Groot feest in Barcelona
  • Het Mysterie van Elche
  • De strijd om de mooiste bloemenwagen tijdens La Batalla de las Flores
  • Spaans stadje keert voor even terug naar de Renaissancetijd
  • De feesten van de Moren en Christenen in Villajoyosa
  • Met honderden kanovaarders de rivier de Sella af
  • Gevecht om een religieus beeldje in Andalusië
  • Met rode wijn gooien is jaarlijkse traditie in La Rioja
  • Alles over de 170e Feria de Abril in Sevilla die zaterdag begint
  • Gerecht 'espeto de sardinas' wordt mogelijk immaterieel werelderfgoed
  • Nieuwe collectie in Centre Pompidou Málaga dit weekend gratis te zien
  • Grootste kerststal ter wereld te zien in de provincie Málaga
  • Alle smurfen verlaten het Spaanse smurfendorp Júzcar
  • ¡Viva la Feria! aan de Costa de la Luz
  • Boeken en rozen op dag van Sant Jordi in Catalonië en Aragón
  • Málaga krijgt multifunctioneel cultureel gebouw in hartje centrum
  • Het Monasterio de San Lorenzo de El Escorial
  • Het patio-festival van Cordoba
  • Lita Cabellut, portrettist van de ziel
  • Het patio-festival van Cordoba
  • De spectaculaire make-over van Bilbao
  • Back to basics tijdens een traditionele 'Matanza' op de Spaanse 'campo'
  • Kerst vieren op zijn Spaans, zo doe je dat

Tips-en-trips

Je beseft het misschien niet, maar Spanje heeft veel eilanden. In plaats van kiezen voor bekende bestemmingen op het vasteland zoals Barcelona, Bilbao of Madrid, is het juist ook leuk om te kijken wat de verschillende Spaanse eilanden nu eigenlijk uniek maken.

Top 5 INSpanje.nl

  1. Zoveel koste een woning in 2005 in Spanje en zoveel betaal je nu
  2. La Carihuela neemt afscheid van geliefd horeca-onderneemster
  3. Temperaturen gaan maandag weer omhoog in groot deel van Spanje
  4. Spanje heeft binnen EU weer de hoogste levensverwachting
  5. Meer dan 12.000 jachthonden afgedankt in 2022 in Spanje

Tips-en-trips

Alicante is een prachtige, nog erg authentieke Spaanse havenstad aan de oostkust van Spanje. Wellicht minder bekend dan bijvoorbeeld Valencia of het nog beroemdere Benidorm, maar dat moet geen reden zijn de stad over te slaan!

© 2023 meerspanje.nl | voorpagina | disclaimer | over ons | adverteren | contact