
Zo, met kleren en al, zwemmen ze achter de maagd aan. Tientallen enthousiaste toeschouwers jutten elkaar op en duiken ook het water in. Want zojuist is het beeld van de koningin van de zee en beschermheilige van de vissers op een roeiboot gezet.
ADVERTENTIE
Het begint al te schemeren en op tientallen omringende bootjes branden fakkels. Ook de maagd en haar bootje zijn feestelijk verlicht.
Zeelieden
Jaarlijks vormt dit een terugkerend tafereel op vele stranden in het zuiden van Spanje. Op 16 juli wordt La Virgen del Carmen op zo’n manier geëerd, dat de volledige bevolking aan de kust weer uit zeelieden lijkt te bestaan.
La Carihuela in Torremolinos, Los Boliches in Fuengirola en El Palo en Pedregalejo in Málaga zijn van oudsher visserswijken. Op 16 juli zijn deze bewoners een etmaal lang verenigd in een gezamenlijke devotie.
Processies
Elk jaar vertrekken overal ’s ochtends voor dag en dauw de processies ter ere van La Virgen del Carmen. De rest van de dag doorkruisen de maagden met hun processies zoveel mogelijk straten van de vier authentieke visserswijken.
Langs de kant staan veel geëmotioneerde mensen. Voor de plaatselijke bevolking is dit dé feestdag van het jaar. De tronos(draagbaren) schommelen voort op de schouders van puffende broeders én zusters.
Voor de maagd uit lopen kleine kinderen in kostuum, die hun taak in de optocht bloedserieus nemen en hun kelen schor zingen en schreeuwen.
Bovenop de tronos staat, rijkelijk met bloemen versierd, de maagd. Leden van de bijbehorende broederschappen zijn gekleed in zwarte broeken of rokken, witte overhemden en grote rode sjaals om hun middel. De typische muziek doet denken aan die tijdens Semana Santa.
Maagd aan boord
Tegen een uur of negen heeft bijvoorbeeld de processie in Pedregalejo de Paseo Marítimo bereikt. Hier vindt een van de belangrijkste momenten van de dag plaats; het verplaatsen van de maagd van haar trono naar een roeiboot.
Zodra zij eenmaal aan boord is, koersen de vissersbootjes naar, om daar, met de spirituele hulp van de maagd het water te zegenen. Rond half elf ´s avonds ontmoeten de maagden uit Pedregalejo en El Palo elkaar op zee.
Dit is het meest emotionele moment voor iedereen die hier Virgen del Carmen een warm hart toedraagt. De zeekoningin wordt in het schijnsel van vuurwerk en lichtkogels vervolgens, onder luid applaus en viva-geroep, weer van boord getild en op haar trono gezet.
Eten
Dan vervolgt zij haar weg langs het water terug naar haar kerk. Op het moment dat de maagd over de golven deint, hebben haar dragers, net als het grootste deel van het publiek, tijd om te eten. De boulevards zien zwart van de prachtig uitgedoste mensen.
Alle visrestaurants zitten van de nok tot aan de geïmproviseerde, uitgebreide terrassen vol met grote families. Mensen die geen plekje bij een van de restaurants meer hebben kunnen bemachtigen, regelen zelf een barbecue op het strand.
Op veel plekken hebben grote groepen Spanjaarden zich zelfs hele stukken strand toegeëigend om zich tegoed te doen aan gefrituurde of gegrilde vis. Wanneer de maagd allang weer achter haar gesloten deuren staat, feesten haar aanbidders door tot het weer licht wordt.