
Spanje als modeland heeft echter veel meer moois te bieden dan deze beroemde merken. Spanje Magazine geeft hier een kleine introductie tot enkele opvallende ‘marcas’.
ADVERTENTIE
Flamboyant en ongelijk - Desigual
‘Kom zonder kleren binnen en vertrek gekleed’, was het motto van een beroemde actie voor de winter-sales van dit kleurrijke kledingmerk uit Barcelona. Eenmaal gezien, herken je van verre het opvallende design van Desigual. Graffity-achtige teksten, patchwork en een opvallend kleurgebruik voeren de boventoon. In de rekken zul je nooit iets van één kleur tegenkomen.
Het merk is ontstaan op Ibiza, waar de jonge Zwitserse hippie Thomas Meyer t-shirts met drukke prints bedrukte. ‘Desigual is not the same’, was de eerste slogan van het merk dat sinds later in de jaren tachtig vanuit Barcelona opereert. De kleding is non-conformistisch en straalt positiviteit en plezier uit. De doelgroep wordt meer bepaald door levensvisie dan leeftijd. ‘la vida es chulo’ is het devies. Oprichter Meyer leeft nog steeds zijn leven als een hippie, fietst door Barcelona en draagt nooit een stropdas.
Miljoenen mannen en vrouwen wereldwijd dragen de opvallende ontwerpen uit de koker van zijn bedrijf dat inmiddels goed is voor ruim 2,5 miljard euro.
De luxe van de eenvoud - Camper (schoenen)
De merknaam Camper verwijst naar ‘campero’ (landarbeider of boer) en de eerste schoen ‘Camaleón’ werd ontworpen voor locals op het eiland Mallorca om te werken op het land en voor in hun vrije tijd. De geschiedenis van dit inmiddels wereldberoemde schoenenmerk, dat staat voor eenvoud, comfort en authenticiteit, gaat terug tot 1877, het jaar dat Antoní Fluxá zijn schoenenfabriek oprichtte op Mallorca. Sindsdien werd het geleid door zijn zoon, kleinzoon en sinds 2011 nam achterkleinzoon Miquel Fluxá de leiding over.
De eerste winkel onder het merk Camper opende begin jaren tachtig in Barcelona onder het motto ‘verbeelding loopt’. Het erg herkenbare ontwerp van de schoenen was zijn tijd ver vooruit. Inmiddels is Camper te vinden in Londen, Parijs, Milaan, Japan en de Verenigde Staten. Het bedrijf ontwerpt niet alleen schoenen, maar staat voor een levensstijl op zich. Er zijn de boutique design hotels Casa Camper in Barcelona en Berlijn met de restaurants Dos Palillos die beloond werd met een Michelinster. In alles wordt tot in het uiterste milieuvriendelijkheid nagestreefd.
Pure belijning - Etxart y Panno (damesmode)
Ontwerpster Emi Panno staat erom bekend het hele productieproces van haar kleding in de hand te willen hebben om zo de beste kwaliteit te kunnen garanderen. De damesmode en accessoires blinken uit in originaliteit en eenvoud waarin de de belijning van het vrouwelijke lichaam de boventoon voert. De kleding is altijd uiterst elegant met natuurlijke en soepele stoffen, exclusieve bloemenprints die uit het niets lijken te ontstaan of blinken uit in eenvoud met simpele modellen in slechts één felle kleur.
Met algemeen directeur Omar Etxart wist Emi Panno een bloeiend bedrijf op te zetten. In 1988 werd het opgericht in Barcelona. Snelle uitbreiding volgde door verkoop van de collecties in andere winkels. Nu zijn er 30 winkels in Spanje, waarvan er 26 onder franchise worden geleid. Bij ruim veertig verkooppunten buiten Spanje is de kleding van Etxart y Panno verkrijgbaar voor vrouwen tussen 20 en 50 jaar die er mooi en elegant uit willen zien en daar ook wat dieper voor in hun buidel willen tasten.
Schoenen die langer meegaan dan seks - Manolo Blahnik
‘Als god had gewild dat vrouwen platte schoenen zouden dragen, had hij Manolo Blahnik niet uitgevonden,’ aldus Alexandra Schulman, redacteur van Vogue Magazine. Sinds de extravagante en duizelingwekkend hoge hakken wekelijks aan de voeten van de dames uit de populaire tv-serie ‘Sex and the City’ prijkten, is de naam van deze Spaanse 'stiletto-goeroe' synoniem aan zijn product.
Zijn ontwerpen zijn zonder uitzondering extravagant, onconventioneel en bijzonder vanwege het uitstekende vakmanschap, perfecte pasvorm en gebruik van materialen die niemand ooit op een schoen had toegepast. Zijn hakken waren hoger dan gebruikelijk was. Vanaf het moment dat Blahnik een collectie schoenen mocht ontwerpen voor de fameuze Londense modeontwerper Ossie Clark, was er voor Blahniks succes geen weg meer terug.
Geboren op Tenerife koos hij in eerste instantie voor een studie kunst en literatuur om later opgeleid te worden tot decorontwerper. Totdat Voque- hoofdredacteur Diana Vreeland een paar van zijn schoenen onder ogen krijgt en hem adviseerde zich volledig op het ontwerp van schoeisel toe te leggen. Zijn schoenen zijn duur en zijn verkrijgbaar vanaf 250 euro tot het drievoudige daarvan. Toch zijn er wereldwijd talloze vrouwen die minstens één paar Blahniks willen bezitten. Wie het geld niet heeft, kan terecht in de actieve tweedehands handel op internet.
Grafische ontwerpen – Custo
Custo Barcelona wordt wel eens verward met Desigual omdat de kleding eveneens zeer kleurrijk is en de ontwerpers erg scheutig met grillige patronen. De broers Custodio en David Dalmau studeerden architectuur en kunst, maar ontwerpen sinds de jaren tachtig kleding. Ze begonnen met het bedrukken van tops en t-shirts in een stijl die vooral door de surfers-cultuur werd omarmd.
In 1996 werd het merk Custo Barcelona gevestigd, dat nu vooral groot is in Noord-Amerika. Wat de broers studeerden komt terug in de bijzondere ontwerpen en prints, die ook worden gekenmerkt door het gebruik van verschillende soorten stoffen. Inmiddels is Custo Barcelona te vinden in ruim veertig landen met tachtig eigen winkels en meer dan drieduizend verkoopkanalen.
Verfijnd vakmanschap – Loewe (accessoires)
Het jaartal 1846 achter de merknaam Loewe, niet te verwarren met die andere Loewe die home entertainment producten fabriceert, wekt vertrouwen en de verwachting van kwaliteit. Het lederwarenbedrijf staat dan ook bekend om verfijnde handtassen en andere accessoires zoals zelfs waarin leer de boventoon voert. Rechte lijnen, kleurrijk en rijke ontwerpen die zeer klassiek ogen vormen al decennialang een grote aantrekkingskracht op Spaanse dames.
De Duitse leerbewerker Enrique Roessberg Loewe kwam in 1872 naar Madrid en begon een samenwerking met een lokale werkplaats voor lederwaar die al bestond vanaf het jaar 1846. Twintig jaar later sierde het merk Loewe duidelijk zichtbaar de armen van vele Spaanse schonen in de straten van het centrum van Madrid. De handtassen worden gemaakt met Duitse precisie en techniek en stralen een Spaanse creativiteit en sensualiteit uit. Verfijnd maar niet saai, zo worden de ontwerpen die vele armen van elegante dames sieren, omschreven.
Balenciaga House
‘Een ontwerper moet een architect zijn voor het ontwerpen, een beeldhouwer voor de vorm, een schilder voor de kleur, een musicus voor harmonie en een filosoof voor matigheid’, aldus de Bask Cristobal Balenciaga. Hij stond niet alleen aan de wieg van zijn eigen succes, maar ook dat van Oscar de la Renta, Emanuel Ungaro en Hubert de Givenchy die bij hem in de leer hun carrière begonnen.
Balenciaga werd geboren in 1895 en werd al op 12-jarige leeftijd assistent van een kleermaker. De markiezin van Casa Torres ontdekte hem, werd zijn vaste klant en stuurde hem naar Madrid voor een verdere opleiding. In 1919 opende Balenciaga zijn eerste boetiek in San Sebastian. Barcelona en Madrid volgden al snel en ook het buitenland lokte. Toen de Spaanse bugeroorlog uitbrak vertrok hij naar Parijs. Hij ontwierp onder meer de trouwjurk van Fabiola toen zij met de Belgische koning Boudewijn trouwde. Op dit moment heeft ontwerper Alexander Wang de artistieke leiding over Balenciaga House.
De ontwerpen uit de koker van Balenciaga House blijven altijd geïnspireerd door de Spaanse wortels. Het vrouwelijk lichaam dient hierbij als levend beeld waarop de creaties ontstaan. Sinds 2011 is er een heel museum aan Balenciaga gewijd in zijn Baskische geboorteplaats Getaria waar 1.200 van zijn ontwerpen zijn te bewonderen.
Kwalitatieve veelzijdigheid - Armand Basi
In 1948 begon Armand Basi met een kleine werkplaats voor kleding van hoge kwaliteit die al snel goed gevonden werd door modieuze inwoners van het na-oorlogse Barcelona. Vanaf het moment dat hij de exclusieve fabricatie en verkooplicentie kreeg van het Franse Lacoste voor Spanje, nam zijn bedrijf een grote vlucht. Basi speelde goed in op de heersende trends onder onafhankelijke stedelingen met kleding die tot de verbeelding spreken en een hoge kwaliteit uitstralen.
Het merk Armand Basi werd in 1986 opgericht en groeide vanaf 1994 al flink met zaken verspreid over de rest van Europa, de Verenigde Staten en Azië. Sinds 1998 is Armand Basi te vinden in de tweejaarlijkse prêt-à-porter Shows in Parijs. Vanaf dan zijn er ook horloges, parfums en brillen verkrijgbaar.
Interieurtextiel Basi en Adria
Door een toeval komt Basi-designer Lluis Juste de Nin in gesprek met de wereldberoemde Spaanse chef Ferran Adrià. Hieruit ontspruit een modieuze lijn voor interieurtextiel: tafellakens, servetten, dekbedovertrekken en gordijnen met opvallende prints. Armand Basi kleedt ook Spaanse beroemdheden, waaronder de zanger Pablo Alboran en heeft inmiddels ook een merk voor de jeugd ‘By Basi’.