
Het goede nieuws is dat ter gelegenheid van deze nieuwe collectie de toegang tot het museum op zaterdag 9 en zondag 10 december gratis is. De collectie heeft als titel 'Modern Utopias' en omvat 63 kunstwerken. Dat zijn er minder dan in de eerste collectie. Het werk is van kunstenaars uit de 20e en 21e eeuw die 'de aspiraties van mannen' als thema in het vizier hadden bij het maken ervan. De kunstwerken zijn onderverdeeld in zes verschillende zalen.
ADVERTENTIE
Een utopie is een literaire en filosofische term voor een onmogelijke werkelijkheid, een ideale wereld die niet bereikt kan worden. Het woord utopie werd voor het eerst gebruikt in het boek Utopia van Sir Thomas More. Sindsdien zijn er tal van literaire werken, kunstwerken en filosofiën die zich hebben gebogen over de utopie die nu het thema vormt voor de nieuwe collectie in Málaga.
Zaal 1 The Grand Utopia
Het werk dat hier is te zien komt uit de vroege 20e eeuw en focust op het ontstaan van moderne kunst en de avant-garde. Het kleurrijke 'Rythm, Joie de Vivre' van Robert Delaunay (1930) zet hier de toon voor een expositie van werken van grote omvang met een optimistische invalshoek.
Zaal 2 The End of Illusions
Enkele van de grootste namen uit de kunstgeschiedenis komen in deze zaal langs, zoals Picasso, Malevicht, Chagall en Kandinsky. Het eerste werk in deze zaal is 'The Spring' van Picasso (1956), waarin hij zijn genot toont over zijn leven in zijn villa aan de Cote d'Azur. Hier zijn ook meer contemporaine kunstenaars zoals Erik Bulatov en Adam Adach te zien.
Zaal 3 Together
Volgens de krant Sur is het verschil tussen de vorige en deze collectie in deze zaal het duidelijkst zichtbaar. De nieuwe collectie is namelijk veel minimalistischer. Hier verschilt de algemene stijl ook erg met die in de vorige twee zalen. Er stond een verontrustende mobiele structuur van Jean Tinguely. Deze is nu vervangen door een tweepersoonsbed in de vorm van een blik: 'N.Y., 0.600 A.M.' (1995-2000) van Franck Scurti. Verder zie je hier ook All Together (1995) van JAffe Shirley en de contemporaine versie van 'Luncheon on the Grass' (1964) van Alain Jacquet.
Zaal 4 The Shining City
Le Corbusier gebruikte de term 'shining city' om een stad te omschrijven die meer georganiseerd, comfortabeler en ecologischer is dan andere steden. Het model van een 'bewoonbare ruimte' van de Zwitserse architect die werkte voor Tiergarten in Berlijn heeft de video 'This Is No Time For Dreaming' beïnvloedt van Pierre Huyge. Het opvallendste werk in deze zaal is echter 'Cosmos' van Boris Achour (2001) met een diameter van twee meter en een gewicht van 60 kilo.
Zaal 5 Imagining the Future
In deze zaal alle aandacht voor architectuur. Zo ook het model van een onderwaterstad die in 1970 werd bedacht door Jacques Rougerie en het 'Cherry Palace' van Cristina Díaz en Efrén García. Carlos Ferrater en Xavier Martí maakten de zeeboulevard van Benidorm en verder staat hier ook het Dutch Palvilion voor de Expo 2002 in Hannover van de MVRDV studio.
Zaal 6 The Golden Age
In deze belangrijkste expositieruimte van het Centre Pompidou Málaga staat meteen ook het werk dat de meeste impact heeft. HIeronder 'Old Lady of the Garden' van Frank Stella, 'Personages and Birds in the Night' van Joan Miró, 'The Pond of No' by Roberto Matta en 'Flock of Sheep' van Françoise-Xavier Lalanne (1965-1979). De werken reflecteren de hoop, idealen en teleurstellingen van moderne Utopia's.
Bezoek de website van Centre Pompidou Málaga voor meer informatie.