
De Spaanse senaat keurde hiertoe een institutionele verklaring goed waarmee het kandidaatschap voor de lijst van immaterieel erfgoed van Unesco een feit is. 'Met deze verklaring willen we dit element dat onderdeel vormt van onze culturele identiteit en dat alle Malagueños verenigt beschermen en bekender maken', zo verklaarde Manuel Marmolejos, senator van de Partido Popular én Malagueño.
ADVERTENTIE
De espeto is een typisch gerecht langs de hele kust van de provincie Málaga en wordt van oudsher geassocieerd met vissersdorpen en de visserstradities langs de hele zuidkust, inclusief de kust van de provincies Granada en Cádiz.
Om een echte espeto de sardinas klaar te maken heb je alleen de verse sardientjes nodig, riet, zout en vuur. De sardientje worden op stukjes riet gestoken, zodat ze tijdens het roosteren boven het vuur niet uit elkaar vallen.
Vroeger werd het vuur voor de sardientjes en vaak ook andere vissen direct op het strand gestookt. Tegenwoordig hebben alle chiringuitos oude vissersboten gevuld met zand hiervoor ingericht. Die boten kunnen ook draaien. Zo wordt optimaal gebruik gemaakt van de wind om de sardientjes perfect te roosteren. Ze worden vaak opgediend in zesvoud, met grof zeezout en een schijfje citroen. Volgens Malagueños zijn sardientjes het vetst en dus het lekkerst in de zomermaanden zonder 'r'. Degene die de espetos grilt heet espetero.
Andere Spaanse benoemingen
De kans is nu groot dat de espeto wordt toegevoegd aan de lijst waar al andere immaterieel Spaans cultureel erfgoed aan werd toegevoegd zoals: de 'castells' (de menselijke torens uit Noordoost-Spanje), de fluittaal 'Silbo Gomero' van La Gomera, het watertribunaal in Valencia en het maken van kalk in Morón de la Frontera. Daarnaast staan er ook vieringen en feesten op zoals de Fallas in Valencia, de patios van Córdoba en het Mysterie van Elche.