
Hoewel er ook afwisselende periodes zijn geweest waarin de Christen, Joden en Moslims in Spanje vreedzaam naast elkaar hebben geleefd, heeft er gedurende ongeveer 8 eeuwen ook strijd tussen deze groepen geheerst. Tijdens het bewind van de Katholieke Koningen Ferdinand en Isabella is het de Christenen gelukt om de Moslims van het schiereiland te verdrijven.
Jaarlijks worden daarom in verschillende plaatsen in Spanje de herovering van de Christen op de Moslims gevierd onder de naam Las Fiestas de Moros y Christianos, de feesten van de Moren en Christenen. Er zijn veel varianten, omdat elke plaats, in lijn met zijn eigen geschiedenis, verschillende elementen toevoegt aan het feest.
Villajoyosa
Een van de bekendste plaatsen waar het feest van de Moren en Christenen al meer dan 250 jaar wordt gevierd is in het pittoreske vissersdorpje Villajoyosa met zijn gekleurde huizen. In Villajoyosa staat dit feest ook in het teken van Santa Marta, de beschermheilige van de stad en de aanval van Berber piraten onder leiding van Zalé-Arraez in 1538.
Volgens de overlevering kwam Santa Marta de inwoners van de stad te hulp bij de aanval van de Moslimpiraten en zorgde zij voor een overstroming die de vijandelijke schepen wegvaagde. Dit verhinderde dat de kapers de kust konden bereiken. Uit dankbaarheid benoemden de mensen haar tot hun beschermheilige en wordt zij ieder jaar tijdens de feesten van de Moren en Christenen, geëerd.
In de zestiende eeuw speelde Villajoyosa een belangrijke rol in de verdediging van de kust van Alicante tegen de talrijke aanvallen van Berber piraten. Om deze reden gaf koning Filips II opdracht om nieuwe muren rond de stad te bouwen. Deze zijn er tot de dag van vandaag nog te bezichtigen.
Vooral de Desembarco, het naspelen van het gevecht op zee en de aankomst op het strand, maakt de feesten van de Moren en Christenen in Villajoyosa zo bijzonder ten opzichte van soortgelijke feesten in andere Spaanse steden.
Programma
De feesten van de Moren en Christenen worden op verschillende data in Spanje gevierd. In Villajoyosa wordt het altijd eind juli gevierd, dit jaar om precies te zijn op 24 juli t/m 31 juli. Het programma ziet er als volgt uit:
24 juli
Vanaf 21:00 uur zijn de straten speciaal verlicht en luiden een aantal muziekbandjes het begin van de feesten in. De muzikale optocht eindigt met de opvoering van het regionale volkslied en het afsteken van vuurwerk.
25 juli
Om 20:30 uur begint de parade van de Christen op de Calle Colón, langs de Avenida País Valencià en eindigt op la Plaça de la Generalitat. De toeschouwers zitten op de tribunes die langs de straten zijn gebouwd om de bont geklede deelnemers te aanschouwen en te genieten van de muziek en de sfeer. De optocht duurt meestal een kleine drie uur.
26 juli
De parade van de Moren volgt dezelfde route als de optocht van de Christenen en begint ook om 20:30 uur. Deze parade maakt nog meer indruk dan de vorige optocht, omdat de kostuums van de deelnemers nog mooier en uitbundiger zijn dan de dag ervoor. Hoewel de deelname van dieren in de optocht minder is geworden dan de voorgaande jaren, moet je niet vreemd staan te kijken als er naast paarden en ezels ook kamelen en olifanten meelopen.
27 juli
Om 18:00 uur komen 'vissers, zeemannen, piraten en smokkelaars' op de rotonde bij Avenida Barranquet bij elkaar en vervolgen hun weg naar de haven. Op de boulevard bij het strand is een ter gelegenheid van dit evenement tijdelijk een kasteel neergezet. Vanaf 19:00 uur vertrekt een groep Cristenen vanaf el Parque Censal naar dit kasteel om het te gaan verdedigen. Om 20:00 zal er een 'gevecht' plaatsvinden tussen Christenen en een groep piraten en smokkelaars bij het kasteel, waarbij de Christenen na een hevig gevecht het onderspit zullen delven. Om 21:00 uur vertrekt een groep Moren vanaf de kruising tussen la Calle Pizarro en la Avenida País Valencià richting het kasteel om zich bij de overwinnaars te voegen.
28 juli
Vanaf 03:00 uur stappen de Moren in hun bootjes. Om 04:45 uur komen de Christen bij elkaar bij la Plaça de la Generalitat en als om 05:30 de klokken luidden, komt het leger van de Christenen aangemarcheerd op het strand. Inmiddels zit het strand al helemaal vol met toeschouwers. De echte Spanjaard heeft een kleedje meegenomen met daarop allerlei lekkere hapjes en drankjes. De doorsnee toerist kijkt jaloers naar al die lekkernijen en zoekt een nog overgebleven plekje in het zand.
Als om 06:00 uur de alarmklokken afgaan, barst het gevecht los tussen de Moren die met meer dan 30 boten vanaf zee komen aangevaren en de Christenen die op het land gestationeerd zijn. Het vuurwerk wat daarbij afgestoken wordt is spectaculair en er lijkt geen einde aan te komen. De strijd eindigt in een nederlaag voor de Moren, die symbolisch worden weggejaagd via de zee.
In de avond om 18:30 komt de Moorse groep nog een keer bij elkaar bij la Plaça de la Generalitat. Om 19:15 verzamelen de Christenen zich in el Parque Censal om de herovering te vieren met aansluitend een dienst in de kerk Nuestra Senora de la Asunción. Na de dienst worden er 20 schoten gelost door de christelijke artillerie als aankondiging van de Dag van Santa Marta die de volgende dag gevierd zal worden.
29 juli
Voorafgaand aan de mis in de Iglesia Nuestra Senora de la Asunción is er om 11:30 uur een processie. Aan deze processie, waar Moorse en Christelijke vorsten voorop lopen, mag iedereen deelnemen.
Ter ere van Santa Maria is er om 20:00 uur een optocht waarbij een beeld van deze beschermheilige op de schouders wordt gedragen. Ook dit gaat weer gepaard met de nodige feestvreugde en een knallend vuurwerk om 01:00 uur op het strand ter ere van Santa Maria.
30 juli
Op het marktplein wordt een paellawedstrijd gehouden om 13:00 uur.
31 juli
Alsof bovenstaande nog niet genoeg is, is er ter afsluiting om 20:00 een kinderparade met praalwagens langs Calle Ciudad de Requena (gran parada), Calle Ibiza, Colón, Av. País Valencià, Pizarro, Av. Juan Carlos I tot Calle 8 de Mayo.