Het uitgestrekte en verlaten Extremadura begint mee te tellen in de internationale wijnwereld.

Kenners beoordelen de wijnen uit de Denominación de Origen (D.O.) Ribera del Guadiana overwegend als erg interessant, innovatief en goed tegen een betaalbare prijs.

Interessant vanwege de extra inspanningen die bodegas in deze streek zich getroosten om te concurreren met veel bekendere streken als La Rioja en El Penedés.

De bodegas en hun marketing

MeerSpanje.nl bezocht twee bodegas die hun wijnen onder bovendgenoemd keurmerk verkopen: Viña Santa Marina net buiten de stad Mérida – vaak gezien als het Rome van Spanje dankzij de vele, goed bewaard gebleven Romeinse vondsten – en Bodegas Martinez Payva vlakbij Almendralejo, de hoofdstad van de Extremeense wijn.

Na gesprekken met de oprichters van beide bodega’s blijkt dat vinologen in deze Denominación de Origen erg creatief en vernieuwend moeten zijn om te kunnen concurreren met andere (Spaanse) wijnstreken.

Slimme marketing nodig

‘Alles komt neer op een slimme marketing. Ook al zijn je wijnen van een uitstekende kwaliteit, zodra een importeur de streek van herkomst ziet, is de wijn opeens “wel aardig” in plaats van “heel erg goed”,’ zegt José Maria de Corral van Viña Santa Marina.

‘Het gaat zelfs zo ver dat een van onze wijnen zónder etiket als beste uit de test kwam en mét etiket de eerste tien niet eens haalde.

We moeten dus in elk opzicht de hoogste kwaliteit bieden; selectie van de allerbeste druiven, handmatige pluk, gebruik van goede kurk, rijping op vaten van Frans eikenhout, de hele productie op ecologische wijze etcetera.’

Ecologische wijnbouw en huwelijksfeesten

Veel energie steken in het ecologisch verbouwen van druiven is iets wat niet alleen deze bodegas doen.

Omdat er onder de bezoekers van de Spaanse binnenlanden steeds meer belangstelling bestaat voor duurzaam vakantie vieren en ecologisch geproduceerde voedingsmiddelen, springen ook andere Extremeense bodegas gretig in op deze trend.

José Maria en zijn vrouw en vinologe Yolanda Piñero, hebben zelfs steeneiken en olijfbomen tussen hun druiven laten staan.

‘Erg lastig, want machinaal plukken gaat dan niet, maar we houden onze schitterende omgeving graag zo natuurlijk mogelijk.

Alles van onze druiven wordt na de oogst gebruikt. Tot en met de wijnstokken en het afval aan toe. Herders in de buurt gebruiken dit voor hun schapen en geiten.’

Op het moment van ons bezoek wordt bodega Viña Santa Marina gebruikt voor een huwelijksfeest. Bijna vierhonderd prachtig uitgedoste gasten bevinden zich in de stijlvol versierde zaal en op de patio van de finca.

José Maria: ‘dit organiseren we puur voor het geld, niet omdat we het zo leuk vinden.’ Ondanks de productie van een aantal excellente, prijswinnende wijnen (onder andere op de London International Wine & Spirits Fair), blijft het moeilijk uitsluitend van dit product rond te komen.

‘Wellicht over een tijdje, als de internationale wijnwereld wat meer vertrouwen heeft in deze streek’, voegt José Maria toe.

Bodegas Martinez Payva is eveneens locatie voor huwelijks-, doop- en communiefeesten en exploiteert daarnaast een restaurant à la carte als extra inkomstenbron.

Passievolle wijnbouwers

Angél Martinez Payva van Bodegas Martinez Payva had, voor de oprichting van zijn bodega, al jarenlange ervaring in de wijnbouw.

Net als vele andere wijnbouwers in deze streek destilleerde zijn familie wijn om alcohol te maken die aan de basis staat van de versterkte wijnen uit Jerez de la Frontera en Portugal.

‘Tot we wijnen begonnen te maken die lekker genoeg waren om ook gewoon te drinken,’ zegt Angél. Volgens hem is wijn maken in Extremadura een zeer complexe én gepassioneerde bezigheid.

Uit de passie die de drijfveer vormt voor zijn hele familie, zijn in elk geval tien mooie wijnen - gemaakt met uitsluitend eigen druiven - voortgekomen die de bodega een respectabel aantal prijzen opleverde.

Op 330 hectacen worden twaalf soorten druiven verbouwd, waaronder ook de eerder genoemde ‘Verdejo’, die een erg aromatische witte wijn voortbrengt.

Pionieren

‘Om de concurrentie voor te blijven móeten wij, net als andere bodegas in deze omgeving wel pionieren op het gebied van oogstmethodes, innoverende oenologische technologieën, nieuwe druivenvariëteiten zoals de “verdejo” en introductie van nieuwe druivensoorten en -combinaties.’

Ook Bodega Viña Santa Marina pioniert. Deze bodega combineerde als eerste de Cabernet-Sauvignon en Syrah in één wijn.

Juist doordat bodegas op deze manier risico’s nemen om een bijzondere kwaliteit leveren, worden de Extremeense wijnen voor wijnkenners steeds interessanter. Een gegeven dat resulteert in een voller rakende prijzenkast bij verschillende bodegas en voortdurend stijgende exportaantallen naar landen als Japan, India, de Verenigde Staten en Canada.

Ook in Europa worden steeds meer wijnen uit Extremadura afgenomen.

Proeven

We kunnen de bodegas natuurlijk niet verlaten zonder wijn en om de lekkerste uit te kiezen moet er geproefd worden.

Alle bodegas organiseren proeverijen en zowel Jose Maria als Angél nemen ruimschoots de tijd voor ons, besteden veel aandacht aan de uitleg en doen vooral niet zuinig met de hoeveelheden die geschonken worden.

Tempranillo druif

De meestgebruikte druif voor de Extremeense rode wijn is de Tempranillo, de enige inheemse druif van Spanje met een kernsmaak van donker bosfruit.

Traditionele wijnen gemaakt van deze druif geven vaak pittige aroma’s, zoals aarde, kruiden, leer en tabak, dankzij een langdurige rijping op houten vaten.

Meer internationaal getinte Tempranillo-wijnen hebben veel kleur en smaken naar (donker, gedroogd) fruit en eikenhout. Bodegas Martinez Payva maakt zelfs een heerlijke zoete wijn van de Tepranillo-druif.

Cayetana Blanca en Pardina druif

Veelgebruikte witte autochtone druiven zijn de Cayetana Blanca en de Pardina. Naast deze druiven komen we veel Macabeo-, Chardonnay-, Viognier- en Montua- druiven tegen.

Cáceres, Badajoz en Mérida

De Denominación de Origen Ribera del Guadiana dankt zijn naam aan de rivier de Guadiana en beslaat twee provicies, Badajoz en Cáceres.

De interessantste plaatsen in deze deelstaat zijn Cáceres, Badajoz en Mérida en Trujillo. Mérida is een gemoedelijk stadje dat zo op het oog niet doet vermoeden dat het ooit met Rome samen de meest invloedrijke Romeinse stad (Augusta Emerita) was.

Op Rome na, herbergt Mérida tegenwoordig Europa’s belangrijkste Romeinse ruines, waaronder het indrukwekkende aquaduct De los Milagros en een zeer goed bewaard gebleven amfitheater.

Zilverroute

Ook de door de Romeinen aangelegde Spaanse Zilverroute (Ruta de la Plata) loopt van noord naar zuid door deze streek.

Ribera del Guadiana is opgedeeld in zes gebieden waarvan Tierra de Barros (modderland) de belangrijkste is. De grond is vlak en dankzij veel klei en kalksteen en een goede afwatering vormt deze in combinatie met het continentale klimaat een erg vruchtbare bodem voor de maar liefst 29 verschillende druivensoorten die in dit gebied worden verbouwd.

Tel hierbij de extra inspanningen op die de bodegas zich getroosten om te kunnen concurreren met wereldberoemde streken als La Rioja en de Penedés, en het resultaat is een herkomstgebied voor erg interessante en kwalitatief zeer goede wijnen.

Zie ook:

Riberadelguadiana.eu: alles over D.O. Ribera del Guadiana

Payva.es: Bodegas Martinez Payva

Vsantamarina.com: Viña Santa Marina

Hotelacostavitonia.com: Een goed bereikbaar, comfortabel (familie)hotel met een goede prijs/kwaliteitverhouding. Zwembad, fitness en sauna aanwezig. Centraal gelegen bij Almendralejo.

Viaplata.com: Alles over de Spaanse Zilverroute.

Merida.es: Gemeente Mérida.

Uw gids voor het echte Spanje - woensdag 20 januari 2021
  • Adverteren
  • |
  • Contact
  • Voorpagina
  • Spanje
  • Costa Brava
  • Costa Blanca
  • Costa del Sol
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Tips & Trips
  • Spanje in Beeld
  • Gastronomie
  • Samenleving
  • Natuur
  • Historie
  • Nieuws
  • Forum
  • Evenementen
  • Facebook
  • Twitter
  • Linked In
  • Nieuwsbrief
 

GASTRONOMIE

Wijn uit Extremadura, innovatief, interessant en betaalbaar

Uitgegeven: donderdag 16 augustus 2012 17:06
Laatst gewijzigd: donderdag 16 augustus 2012 17:06

ALMENDRALEJO - In een vergeten uithoek van Spanje, tegen Portugal aan, ligt een streek die associaties met volgebouwde kustgebieden als sneeuw voor de zon doet verdwijnen.

wijn extremadura
© Stock

Het uitgestrekte en verlaten Extremadura begint mee te tellen in de internationale wijnwereld.

ADVERTENTIE

Kenners beoordelen de wijnen uit de Denominación de Origen (D.O.) Ribera del Guadiana overwegend als erg interessant, innovatief en goed tegen een betaalbare prijs.

Interessant vanwege de extra inspanningen die bodegas in deze streek zich getroosten om te concurreren met veel bekendere streken als La Rioja en El Penedés.

De bodegas en hun marketing

MeerSpanje.nl bezocht twee bodegas die hun wijnen onder bovendgenoemd keurmerk verkopen: Viña Santa Marina net buiten de stad Mérida – vaak gezien als het Rome van Spanje dankzij de vele, goed bewaard gebleven Romeinse vondsten – en Bodegas Martinez Payva vlakbij Almendralejo, de hoofdstad van de Extremeense wijn.

Na gesprekken met de oprichters van beide bodega’s blijkt dat vinologen in deze Denominación de Origen erg creatief en vernieuwend moeten zijn om te kunnen concurreren met andere (Spaanse) wijnstreken.

Slimme marketing nodig

‘Alles komt neer op een slimme marketing. Ook al zijn je wijnen van een uitstekende kwaliteit, zodra een importeur de streek van herkomst ziet, is de wijn opeens “wel aardig” in plaats van “heel erg goed”,’ zegt José Maria de Corral van Viña Santa Marina.

‘Het gaat zelfs zo ver dat een van onze wijnen zónder etiket als beste uit de test kwam en mét etiket de eerste tien niet eens haalde.

We moeten dus in elk opzicht de hoogste kwaliteit bieden; selectie van de allerbeste druiven, handmatige pluk, gebruik van goede kurk, rijping op vaten van Frans eikenhout, de hele productie op ecologische wijze etcetera.’

Ecologische wijnbouw en huwelijksfeesten

Veel energie steken in het ecologisch verbouwen van druiven is iets wat niet alleen deze bodegas doen.

Omdat er onder de bezoekers van de Spaanse binnenlanden steeds meer belangstelling bestaat voor duurzaam vakantie vieren en ecologisch geproduceerde voedingsmiddelen, springen ook andere Extremeense bodegas gretig in op deze trend.

José Maria en zijn vrouw en vinologe Yolanda Piñero, hebben zelfs steeneiken en olijfbomen tussen hun druiven laten staan.

‘Erg lastig, want machinaal plukken gaat dan niet, maar we houden onze schitterende omgeving graag zo natuurlijk mogelijk.

Alles van onze druiven wordt na de oogst gebruikt. Tot en met de wijnstokken en het afval aan toe. Herders in de buurt gebruiken dit voor hun schapen en geiten.’

Op het moment van ons bezoek wordt bodega Viña Santa Marina gebruikt voor een huwelijksfeest. Bijna vierhonderd prachtig uitgedoste gasten bevinden zich in de stijlvol versierde zaal en op de patio van de finca.

José Maria: ‘dit organiseren we puur voor het geld, niet omdat we het zo leuk vinden.’ Ondanks de productie van een aantal excellente, prijswinnende wijnen (onder andere op de London International Wine & Spirits Fair), blijft het moeilijk uitsluitend van dit product rond te komen.

‘Wellicht over een tijdje, als de internationale wijnwereld wat meer vertrouwen heeft in deze streek’, voegt José Maria toe.

Bodegas Martinez Payva is eveneens locatie voor huwelijks-, doop- en communiefeesten en exploiteert daarnaast een restaurant à la carte als extra inkomstenbron.

Passievolle wijnbouwers

Angél Martinez Payva van Bodegas Martinez Payva had, voor de oprichting van zijn bodega, al jarenlange ervaring in de wijnbouw.

Net als vele andere wijnbouwers in deze streek destilleerde zijn familie wijn om alcohol te maken die aan de basis staat van de versterkte wijnen uit Jerez de la Frontera en Portugal.

‘Tot we wijnen begonnen te maken die lekker genoeg waren om ook gewoon te drinken,’ zegt Angél. Volgens hem is wijn maken in Extremadura een zeer complexe én gepassioneerde bezigheid.

Uit de passie die de drijfveer vormt voor zijn hele familie, zijn in elk geval tien mooie wijnen - gemaakt met uitsluitend eigen druiven - voortgekomen die de bodega een respectabel aantal prijzen opleverde.

Op 330 hectacen worden twaalf soorten druiven verbouwd, waaronder ook de eerder genoemde ‘Verdejo’, die een erg aromatische witte wijn voortbrengt.

Pionieren

‘Om de concurrentie voor te blijven móeten wij, net als andere bodegas in deze omgeving wel pionieren op het gebied van oogstmethodes, innoverende oenologische technologieën, nieuwe druivenvariëteiten zoals de “verdejo” en introductie van nieuwe druivensoorten en -combinaties.’

Ook Bodega Viña Santa Marina pioniert. Deze bodega combineerde als eerste de Cabernet-Sauvignon en Syrah in één wijn.

Juist doordat bodegas op deze manier risico’s nemen om een bijzondere kwaliteit leveren, worden de Extremeense wijnen voor wijnkenners steeds interessanter. Een gegeven dat resulteert in een voller rakende prijzenkast bij verschillende bodegas en voortdurend stijgende exportaantallen naar landen als Japan, India, de Verenigde Staten en Canada.

Ook in Europa worden steeds meer wijnen uit Extremadura afgenomen.

Proeven

We kunnen de bodegas natuurlijk niet verlaten zonder wijn en om de lekkerste uit te kiezen moet er geproefd worden.

Alle bodegas organiseren proeverijen en zowel Jose Maria als Angél nemen ruimschoots de tijd voor ons, besteden veel aandacht aan de uitleg en doen vooral niet zuinig met de hoeveelheden die geschonken worden.

Tempranillo druif

De meestgebruikte druif voor de Extremeense rode wijn is de Tempranillo, de enige inheemse druif van Spanje met een kernsmaak van donker bosfruit.

Traditionele wijnen gemaakt van deze druif geven vaak pittige aroma’s, zoals aarde, kruiden, leer en tabak, dankzij een langdurige rijping op houten vaten.

Meer internationaal getinte Tempranillo-wijnen hebben veel kleur en smaken naar (donker, gedroogd) fruit en eikenhout. Bodegas Martinez Payva maakt zelfs een heerlijke zoete wijn van de Tepranillo-druif.

Cayetana Blanca en Pardina druif

Veelgebruikte witte autochtone druiven zijn de Cayetana Blanca en de Pardina. Naast deze druiven komen we veel Macabeo-, Chardonnay-, Viognier- en Montua- druiven tegen.

Cáceres, Badajoz en Mérida

De Denominación de Origen Ribera del Guadiana dankt zijn naam aan de rivier de Guadiana en beslaat twee provicies, Badajoz en Cáceres.

De interessantste plaatsen in deze deelstaat zijn Cáceres, Badajoz en Mérida en Trujillo. Mérida is een gemoedelijk stadje dat zo op het oog niet doet vermoeden dat het ooit met Rome samen de meest invloedrijke Romeinse stad (Augusta Emerita) was.

Op Rome na, herbergt Mérida tegenwoordig Europa’s belangrijkste Romeinse ruines, waaronder het indrukwekkende aquaduct De los Milagros en een zeer goed bewaard gebleven amfitheater.

Zilverroute

Ook de door de Romeinen aangelegde Spaanse Zilverroute (Ruta de la Plata) loopt van noord naar zuid door deze streek.

Ribera del Guadiana is opgedeeld in zes gebieden waarvan Tierra de Barros (modderland) de belangrijkste is. De grond is vlak en dankzij veel klei en kalksteen en een goede afwatering vormt deze in combinatie met het continentale klimaat een erg vruchtbare bodem voor de maar liefst 29 verschillende druivensoorten die in dit gebied worden verbouwd.

Tel hierbij de extra inspanningen op die de bodegas zich getroosten om te kunnen concurreren met wereldberoemde streken als La Rioja en de Penedés, en het resultaat is een herkomstgebied voor erg interessante en kwalitatief zeer goede wijnen.

Zie ook:

Riberadelguadiana.eu: alles over D.O. Ribera del Guadiana

Payva.es: Bodegas Martinez Payva

Vsantamarina.com: Viña Santa Marina

Hotelacostavitonia.com: Een goed bereikbaar, comfortabel (familie)hotel met een goede prijs/kwaliteitverhouding. Zwembad, fitness en sauna aanwezig. Centraal gelegen bij Almendralejo.

Viaplata.com: Alles over de Spaanse Zilverroute.

Merida.es: Gemeente Mérida.

© MeerSpanje.nl/Else Beekman
  Vorige artikel Volgende artikel  

Overig Gastronomie

  • De lang vergeten smaak van de Romeinse vissaus garum
  • Typisch broodje 'mollete de Antequera' krijgt beschermde status
  • Cruzcampo opent bierfabriek in Málaga's hipste wijk Soho
  • San Sebastián uitgeroepen tot beste bestemming voor foodies
  • Duurste en beste ham ter wereld komt uit Huelva
  • Tijd voor tapas
  • Espetos en Spanje's oudste chiringuito
  • Kaviaar proeven in Riofrio
  • Overal verkrijgbaar tijdens Semana Santa: torrijas
  • Spaanse zomerdrankjes voor zinderende stranddagen
  • Over bloemetjes, bijtjes en de honing die daaruit voorkomt
  • Tapas die iets over jezelf vertellen
  • Culinair genieten tijdens Gastrofestival in Madrid
  • Barcelona: de populairste restaurants
  • Baby-paling, een Noord-Spaanse delicatesse
  • Interview met topkok Carme Ruscalleda
  • De zoete wijn van Málaga, ooit wereldberoemd
  • Spanjes wijnstreken in vogelvlucht
  • Op bezoek bij sherry-producent Gonzalez Byass en 'Tío Pepe'
  • Vijf frisse Spaanse zomerdrankjes mét alcohol
  • Hoe maak je verfrissende gazpacho?
  • Koken en eten met Rodrigo de la Calle
  • 8e Culinaire week in Valencia begonnen
  • Tentakels
  • De smaken van Spanje, meesterwerk over de Spaanse keuken

Cultuur

Bij liefhebbers van sneakers mogen deze niet ontbreken in de collectie; de vrolijke Triple S sneakers uit Spanje zijn al een aantal jaren zeer populair en ondanks de hoge prijs (750 euro en duurder) steeds meer in het straatbeeld te zien.

Top 5 INSpanje.nl

  1. Coronacijfers breken oude records in Spanje
  2. 'Ouders' voor alleenstaande vluchtelingenkinderen op Canarische eilanden
  3. Stress-vrij reizen: het beste vliegveld van Europa ligt in Spanje
  4. Regio’s Spanje dringen aan op vervroeging avondklok
  5. Costa Brava, Catalaans binnenland en Costa de la Luz favoriet in Spanje

Tips-en-trips

(Zakennieuws) Wanneer we Ibiza horen denken we al snel aan zon, zee, feest en strand. Natuurlijk zijn deze in overvloed aanwezig op het prachtige eiland. Er is echter nog veel meer te beleven! Cultuur, leuke marktjes, dorpjes, fraaie natuur en prachtige stranden.

© 2021 meerspanje.nl | voorpagina | disclaimer | over ons | adverteren | contact