
Dit heerlijk verfrissende gerecht is eenvoudig zelf te bereiden. De gazpacho die je in pakken in de supermarkt kunt kopen, smaakt ook prima, maar hoe leuk is het om je zelf bereide gazpacho te serveren?
ADVERTENTIE
Het geheim van een goede gazpacho zit hem in de tomaat. Gebruik alleen overrijpe, donkerrode tomaten. Buiten dat maakt het niet zo gek veel uit hoeveel je van elk ingrediënt mee maalt in de keukenmachine. Experimenteer een beetje met de hoeveelheid sherry- of rode wijn-azijn en olijfolie die je gebruikt.
Ingrediënten voor ongeveer 4 porties:
1 kilo rijpe tomaten, ontveld en zaad verwijderd
1/2 komkommer, in stukjes gesneden
1 groene paprika, in stukjes gesneden
knoflook, fijngehakt naar smaak
halve ui, fijngehakt naar smaak
500 gram broodkruim van sneetjes geweekt oud witbrood
Rode wijn- of sherry-azijn naar smaak (2 eetlepels)
Extra Virgen olijfolie naar smaak (2 eetlepels)
Zout naar smaak
Peper naar smaak
Suiker naar smaak
Hoe maak je het
Doe de tomaten, komkommer, paprika, knoflook, uit en het brood in een blender en draai er een gladde, dikke soep van. Voeg daarna naar smaak olie, azijn, zout, peper en eventueel suiker toe. Zet het geheel een tijdje in de koelkast en serveer in soepkommen of in glazen.
Garnering
Lekker is om bij de gazpacho fijngehakte komkommer, paprika, ui, hardgekookt ei en blokjes ham te serveren die je naar smaak aan de soep toe kunt voegen. Als het heel warm is buiten, kun je er ijsblokjes in doen. Een tip hier is om fijngehakte basilicum in het bakje voor ijsblokjes te doen, er water overheen te gieten en dit in te vriezen en later in de gazpacho te gebruiken.
Voor het gemakkelijk ontvellen van de tomaten snijd je een kruis in het vel en legt ze 10 seconden in kokend heet water. Daarna laat het vel snel los.
Talloze varianten
Als je in een restaurant of bar in Andalusië gazpacho besteld, kan het elke keer weer anders smaken. De ene keer proef je meer groene paprika, de andere keer is de soep dikker van textuur. Dat komt omdat de meeste koks niet werken met vaste hoeveelheden en ingredienten, maar dat gebruiken wat voorhanden is. In dikkere varianten zoals 'salmorejo' of 'porra' wordt vaak meer broodkruim gebruikt, zodat de soep veel dikker is en ook meer een gerecht vormt, dan een verfrissend 'drankje'.