Dit heerlijk verfrissende gerecht is eenvoudig zelf te bereiden. De gazpacho die je in pakken in de supermarkt kunt kopen, smaakt ook prima, maar hoe leuk is het om je zelf bereide gazpacho te serveren?

Het geheim van een goede gazpacho zit hem in de tomaat. Gebruik alleen overrijpe, donkerrode tomaten. Buiten dat maakt het niet zo gek veel uit hoeveel je van elk ingrediënt mee maalt in de keukenmachine. Experimenteer een beetje met de hoeveelheid sherry- of rode wijn-azijn en olijfolie die je gebruikt. 

Ingrediënten voor ongeveer 4 porties:

1 kilo rijpe tomaten, ontveld en zaad verwijderd

1/2 komkommer, in stukjes gesneden

1 groene paprika, in stukjes gesneden

knoflook, fijngehakt naar smaak

halve ui, fijngehakt naar smaak

500 gram broodkruim van sneetjes geweekt oud witbrood

Rode wijn- of sherry-azijn naar smaak (2 eetlepels)

Extra Virgen olijfolie naar smaak (2 eetlepels)

Zout naar smaak

Peper naar smaak

Suiker naar smaak

Hoe maak je het

Doe de tomaten, komkommer, paprika, knoflook, uit en het brood in een blender en draai er een gladde, dikke soep van. Voeg daarna naar smaak olie, azijn, zout, peper en eventueel suiker toe. Zet het geheel een tijdje in de koelkast en serveer in soepkommen of in glazen. 

Garnering

Lekker is om bij de gazpacho fijngehakte komkommer, paprika, ui, hardgekookt ei en blokjes ham te serveren die je naar smaak aan de soep toe kunt voegen. Als het heel warm is buiten, kun je er ijsblokjes in doen. Een tip hier is om fijngehakte basilicum in het bakje voor ijsblokjes te doen, er water overheen te gieten en dit in te vriezen en later in de gazpacho te gebruiken.

Voor het gemakkelijk ontvellen van de tomaten snijd je een kruis in het vel en legt ze 10 seconden in kokend heet water. Daarna laat het vel snel los.

Talloze varianten

Als je in een restaurant of bar in Andalusië gazpacho besteld, kan het elke keer weer anders smaken. De ene keer proef je meer groene paprika, de andere keer is de soep dikker van textuur. Dat komt omdat de meeste koks niet werken met vaste hoeveelheden en ingredienten, maar dat gebruiken wat voorhanden is. In dikkere varianten zoals 'salmorejo' of 'porra' wordt vaak meer broodkruim gebruikt, zodat de soep veel dikker is en ook meer een gerecht vormt, dan een verfrissend 'drankje'.

Uw gids voor het echte Spanje - maandag 23 mei 2022
  • Adverteren
  • |
  • Contact
  • Voorpagina
  • Spanje
  • Costa Brava
  • Costa Blanca
  • Costa del Sol
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Tips & Trips
  • Spanje in Beeld
  • Gastronomie
  • Samenleving
  • Natuur
  • Historie
  • Nieuws
  • Forum
  • Evenementen
  • Facebook
  • Twitter
  • Linked In
  • Nieuwsbrief
 

GASTRONOMIE

Hoe maak je verfrissende gazpacho?

Uitgegeven: woensdag 24 juli 2013 15:00
Laatst gewijzigd: woensdag 24 juli 2013 15:00

MADRID - Spanjaarden snappen het: als de mussen van het dak vallen en je schoenzolen op het van de hitte smeltende asfalt blijven plakken, eet je een ijskoude gazpacho.

Gazpacho
© Stock

Dit heerlijk verfrissende gerecht is eenvoudig zelf te bereiden. De gazpacho die je in pakken in de supermarkt kunt kopen, smaakt ook prima, maar hoe leuk is het om je zelf bereide gazpacho te serveren?

ADVERTENTIE

Het geheim van een goede gazpacho zit hem in de tomaat. Gebruik alleen overrijpe, donkerrode tomaten. Buiten dat maakt het niet zo gek veel uit hoeveel je van elk ingrediënt mee maalt in de keukenmachine. Experimenteer een beetje met de hoeveelheid sherry- of rode wijn-azijn en olijfolie die je gebruikt. 

Ingrediënten voor ongeveer 4 porties:

1 kilo rijpe tomaten, ontveld en zaad verwijderd

1/2 komkommer, in stukjes gesneden

1 groene paprika, in stukjes gesneden

knoflook, fijngehakt naar smaak

halve ui, fijngehakt naar smaak

500 gram broodkruim van sneetjes geweekt oud witbrood

Rode wijn- of sherry-azijn naar smaak (2 eetlepels)

Extra Virgen olijfolie naar smaak (2 eetlepels)

Zout naar smaak

Peper naar smaak

Suiker naar smaak

Hoe maak je het

Doe de tomaten, komkommer, paprika, knoflook, uit en het brood in een blender en draai er een gladde, dikke soep van. Voeg daarna naar smaak olie, azijn, zout, peper en eventueel suiker toe. Zet het geheel een tijdje in de koelkast en serveer in soepkommen of in glazen. 

Garnering

Lekker is om bij de gazpacho fijngehakte komkommer, paprika, ui, hardgekookt ei en blokjes ham te serveren die je naar smaak aan de soep toe kunt voegen. Als het heel warm is buiten, kun je er ijsblokjes in doen. Een tip hier is om fijngehakte basilicum in het bakje voor ijsblokjes te doen, er water overheen te gieten en dit in te vriezen en later in de gazpacho te gebruiken.

Voor het gemakkelijk ontvellen van de tomaten snijd je een kruis in het vel en legt ze 10 seconden in kokend heet water. Daarna laat het vel snel los.

Talloze varianten

Als je in een restaurant of bar in Andalusië gazpacho besteld, kan het elke keer weer anders smaken. De ene keer proef je meer groene paprika, de andere keer is de soep dikker van textuur. Dat komt omdat de meeste koks niet werken met vaste hoeveelheden en ingredienten, maar dat gebruiken wat voorhanden is. In dikkere varianten zoals 'salmorejo' of 'porra' wordt vaak meer broodkruim gebruikt, zodat de soep veel dikker is en ook meer een gerecht vormt, dan een verfrissend 'drankje'.

© MeerSpanje.nl/Else Beekman
  Vorige artikel Volgende artikel  

Overig Gastronomie

  • De lang vergeten smaak van de Romeinse vissaus garum
  • Typisch broodje 'mollete de Antequera' krijgt beschermde status
  • Cruzcampo opent bierfabriek in Málaga's hipste wijk Soho
  • San Sebastián uitgeroepen tot beste bestemming voor foodies
  • Duurste en beste ham ter wereld komt uit Huelva
  • Tijd voor tapas
  • Espetos en Spanje's oudste chiringuito
  • Kaviaar proeven in Riofrio
  • Overal verkrijgbaar tijdens Semana Santa: torrijas
  • Spaanse zomerdrankjes voor zinderende stranddagen
  • Over bloemetjes, bijtjes en de honing die daaruit voorkomt
  • Tapas die iets over jezelf vertellen
  • Culinair genieten tijdens Gastrofestival in Madrid
  • Barcelona: de populairste restaurants
  • Baby-paling, een Noord-Spaanse delicatesse
  • Interview met topkok Carme Ruscalleda
  • De zoete wijn van Málaga, ooit wereldberoemd
  • Spanjes wijnstreken in vogelvlucht
  • Op bezoek bij sherry-producent Gonzalez Byass en 'Tío Pepe'
  • Vijf frisse Spaanse zomerdrankjes mét alcohol
  • Koken en eten met Rodrigo de la Calle
  • 8e Culinaire week in Valencia begonnen
  • Tentakels
  • De smaken van Spanje, meesterwerk over de Spaanse keuken

Tips-en-trips

Het fietstoerisme in Spanje wordt steeds populairder. Het land draait om veel meer dan alleen om zon, zee en strand. Spanje heeft prachtige regio's waar je urenlang de mooiste plekken kunt bezoeken. Van prachtige natuurgebieden tot bruisende steden.

Top 5 INSpanje.nl

  1. Einde van extreem vroege hitte-episode in Spanje nabij
  2. Tips om beter bestand te zijn tegen de extreme hitte in Spanje
  3. Guardia Civil heeft twee pedofielen opgepakt
  4. Schilderij Picasso brengt 67 miljoen dollar op bij veiling in New York
  5. Spanje activeert gezondheidswaarschuwing wegens apenpokkenvirus

Samenleving

Heerlijk warme zomers, zachte winters: voor veel mensen heeft Spanje een ideaal klimaat. Ooit overwogen om in dat zonnige land een appartement aan te schaffen? Dit zijn 5 redenen om dat nu te doen!

© 2022 meerspanje.nl | voorpagina | disclaimer | over ons | adverteren | contact