De paling begint zijn leven aan de overzijde van de Atlantische Oceaan. Daar komen de larven ter wereld die vervolgens op de stromingen richting Europa drijven om uiteindelijk aan te komen in het noorden van Portugal, Noord-Spanje en Zuid-Frankrijk. Hier zwemmen ze rond in rivieren en beken tot ze een ideale verblijfsplaats hebben gevonden. In tien tot twintig jaar tijd groeien ze uit tot palingen van soms wel 1,5 meter lang die ruim 5 kilo kunnen wegen. 

Tapas

De jonge glasaal bereikt vaak die leeftijd niet, want belandt al snel als heuse delicatesse in de pan voor een in met name Baskenland populaire tapa. De doorzichtige sliertjes met de dikte van spaghetti worden in een ruime hoeveelheid olijfolie met dunne plakjes knoflook en reepjes gedroogde Sppaanse pepertjes zonder zaden gaargebakken. Aan salades kunnen ze een pittige smaak meegeven 

Duur

Dat 'angulas' een delicatesse vormen blijkt wel uit de gemiddelde prijs per kilo, die afhankelijk van of het een goed of slecht jaar was zo tegen de 500 euro ligt. Hoewel de eerste gevangen kilo's wel voor prijzen van meer dan 1.000 euro per kilo over de toonbank gaan.

Voor wie niet zo diep in zijn portemonnee wil tasten is er ook een nep-variant van de angulas. Deze surimiproducten zijn vaak gemaakt van een goedkope witvis, zoals blauwe wijting. Voor een blikje van 150 gram betaal je een paar euro's. De precieze prijs is afhankelijk van het merk net zoals je tonijn in blik al kunt kopen vanaf 90 cent tot 3 euro per blikje.

Beschermd

 

Europese paling (Anguilla anguilla) wordt beschermd door het internationale handelsverdrag ter bescherming van bedreigde dier- en plantensoorten (CITES). Dit stelt dat handel enkel plaats mag vinden in de oorspronkelijke leefgebieden van de betreffende soorten.

Smokkel

 

Omdat de echte glasaaltjes zo duur zijn en deels beschermd, wordt er ook veel mee gesmokkeld. Vooral in het verre oosten kunnen ze goed verkocht worden. De Spaanse Guardia Civil wist dit jaar een bende op te rollen die in 2012 ruim 5.000 kilo glasaal illegaal heeft geëxporteerd tegen een waarde van tegen de 5 miljoen euro.

Uw gids voor het echte Spanje - zaterdag 13 augustus 2022
  • Adverteren
  • |
  • Contact
  • Voorpagina
  • Spanje
  • Costa Brava
  • Costa Blanca
  • Costa del Sol
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Tips & Trips
  • Spanje in Beeld
  • Gastronomie
  • Samenleving
  • Natuur
  • Historie
  • Nieuws
  • Forum
  • Evenementen
  • Facebook
  • Twitter
  • Linked In
  • Nieuwsbrief
 

GASTRONOMIE

Baby-paling, een Noord-Spaanse delicatesse

Uitgegeven: donderdag 5 december 2013 12:56
Laatst gewijzigd: donderdag 5 december 2013 12:56

DONOSTIA-SAN SEBASTIáN - Glasaaltjes, ofwel 'angulas' zijn in Spanje een delicatesse. Deze babypaling zie je vooral in Noord-Spanje terug in verschillende recepten.

angulas
© Stock

De paling begint zijn leven aan de overzijde van de Atlantische Oceaan. Daar komen de larven ter wereld die vervolgens op de stromingen richting Europa drijven om uiteindelijk aan te komen in het noorden van Portugal, Noord-Spanje en Zuid-Frankrijk. Hier zwemmen ze rond in rivieren en beken tot ze een ideale verblijfsplaats hebben gevonden. In tien tot twintig jaar tijd groeien ze uit tot palingen van soms wel 1,5 meter lang die ruim 5 kilo kunnen wegen. 

ADVERTENTIE

Tapas

De jonge glasaal bereikt vaak die leeftijd niet, want belandt al snel als heuse delicatesse in de pan voor een in met name Baskenland populaire tapa. De doorzichtige sliertjes met de dikte van spaghetti worden in een ruime hoeveelheid olijfolie met dunne plakjes knoflook en reepjes gedroogde Sppaanse pepertjes zonder zaden gaargebakken. Aan salades kunnen ze een pittige smaak meegeven 

Duur

Dat 'angulas' een delicatesse vormen blijkt wel uit de gemiddelde prijs per kilo, die afhankelijk van of het een goed of slecht jaar was zo tegen de 500 euro ligt. Hoewel de eerste gevangen kilo's wel voor prijzen van meer dan 1.000 euro per kilo over de toonbank gaan.

Voor wie niet zo diep in zijn portemonnee wil tasten is er ook een nep-variant van de angulas. Deze surimiproducten zijn vaak gemaakt van een goedkope witvis, zoals blauwe wijting. Voor een blikje van 150 gram betaal je een paar euro's. De precieze prijs is afhankelijk van het merk net zoals je tonijn in blik al kunt kopen vanaf 90 cent tot 3 euro per blikje.

Beschermd

 

Europese paling (Anguilla anguilla) wordt beschermd door het internationale handelsverdrag ter bescherming van bedreigde dier- en plantensoorten (CITES). Dit stelt dat handel enkel plaats mag vinden in de oorspronkelijke leefgebieden van de betreffende soorten.

Smokkel

 

Omdat de echte glasaaltjes zo duur zijn en deels beschermd, wordt er ook veel mee gesmokkeld. Vooral in het verre oosten kunnen ze goed verkocht worden. De Spaanse Guardia Civil wist dit jaar een bende op te rollen die in 2012 ruim 5.000 kilo glasaal illegaal heeft geëxporteerd tegen een waarde van tegen de 5 miljoen euro.

© MeerSpanje.nl/Else Beekman
  Vorige artikel Volgende artikel  

Overig Gastronomie

  • De lang vergeten smaak van de Romeinse vissaus garum
  • Typisch broodje 'mollete de Antequera' krijgt beschermde status
  • Cruzcampo opent bierfabriek in Málaga's hipste wijk Soho
  • San Sebastián uitgeroepen tot beste bestemming voor foodies
  • Duurste en beste ham ter wereld komt uit Huelva
  • Tijd voor tapas
  • Espetos en Spanje's oudste chiringuito
  • Kaviaar proeven in Riofrio
  • Overal verkrijgbaar tijdens Semana Santa: torrijas
  • Spaanse zomerdrankjes voor zinderende stranddagen
  • Over bloemetjes, bijtjes en de honing die daaruit voorkomt
  • Tapas die iets over jezelf vertellen
  • Culinair genieten tijdens Gastrofestival in Madrid
  • Barcelona: de populairste restaurants
  • Interview met topkok Carme Ruscalleda
  • De zoete wijn van Málaga, ooit wereldberoemd
  • Spanjes wijnstreken in vogelvlucht
  • Op bezoek bij sherry-producent Gonzalez Byass en 'Tío Pepe'
  • Vijf frisse Spaanse zomerdrankjes mét alcohol
  • Hoe maak je verfrissende gazpacho?
  • Koken en eten met Rodrigo de la Calle
  • 8e Culinaire week in Valencia begonnen
  • Tentakels
  • De smaken van Spanje, meesterwerk over de Spaanse keuken

Tips-en-trips

Op vakantie gaan met het gezin is iets waar velen het hele jaar naar uitkijken. Het campingleven is heerlijk. Een groot voordeel van een camping is dat kinderen er snel vriendjes maken. Zo heb jij ook de mogelijkheid om tot rust te komen.

Top 5 INSpanje.nl

  1. Zaterdag zal heetste dag van de zomer worden in Valencia
  2. In welke Spaanse stad heb je het beste leven?
  3. Wat moet je doen bij overstekend wild als je onderweg bent in Spanje?
  4. Spanje verwelkomt voorstel Duitsland voor gasverbinding
  5. Wild zwijn verrast strandgangers aan de Costa del Sol

Tips-en-trips

Het fietstoerisme in Spanje wordt steeds populairder. Het land draait om veel meer dan alleen om zon, zee en strand. Spanje heeft prachtige regio's waar je urenlang de mooiste plekken kunt bezoeken. Van prachtige natuurgebieden tot bruisende steden.

© 2022 meerspanje.nl | voorpagina | disclaimer | over ons | adverteren | contact