Vroeger werd het vuur direct op het strand gestookt. Tegenwoordig hebben alle chiringuitos oude vissersboten gevuld met zand hiervoor ingericht. Die boten kunnen ook draaien. Zo wordt optimaal gebruik gemaakt van de wind om de sardientjes perfect te roosteren. Ze worden vaak opgediend in zesvoud, met grof zeezout en een schijfje citroen. Volgens Malagueños zijn sardientjes het vetst en dus het lekkerst in de zomermaanden zonder 'r'. Degene die de espetos grilt heet espetero.

De eerste chiringuito van Málaga

De eerste chiringuito van Spanje zou zelfs zijn ontstaan dankzij zo'n espetero. In Sitges (Catalonië) beweert een chiringuito uit 1913 de oudste te zijn, maar al in 1882 opende Miguelito 'el de las sardinas' (die van de sardientjes) een merendero (strandtent) in El Palo, waar passanten konden uitrusten met een drankje en hun honger konden stillen met een bordje espetos. Deze uitspanning heette toen nog Merendero Gran Parada. Toen koning Alfonso VII op doorreis naar Málaga hier kwam eten en al met vork en mes aan zijn sardientjes wilde beginnen, zou Miguelito hem hebben gewaarschuwd: 'Zo niet majesteit, maar met de vingers'. 

Espetos eet je dus niét met bestek en veel Malagueños verorberen de visjes met graat, kop en steart! De uitspanning Gran Parada ging over in Casa Pedro. Dit restaurant bleef dankzij vier generaties in bedrijf tot de economische crisis het in 2011 helaas de das om deed.

Route van de espetos

Tegenwoordig serveert elke zichzelf respecterende chiringuito of marisquería de gegrilde sardientjes en tussen 26 mei en 11 juni is het aan de Malagueños en eventuele bezoekers om je waardering voor die espetos door te geven aan de krant Sur. Deze organiseert in samenwerking met de organisatie Sabor a Málaga (ter promotie van de regionale keuken) een espeto route op zoek naar de beste espetos van de provincie. Bestel dus een portie espetos en waardeer deze via deze link. Je moet wel je DNI, naam, telefoonnummer en emailadres opgeven om deel te kunnen nemen.

In totaal doen restaurants uit dertien gemeenten mee, te weten: Málaga stad, Algarrobo, Benalmádena, Estepona, Fuengirola, Manilva, Marbella, Mijas, Nerja, Rincón de la Victoria, Torremolinos, Torrox en Vélez-Málaga.

Reisgids over Málaga

Bovenstaande tekst komt deels uit de gids Málaga, de leukste trips door stad en omgeving geschreven door Else Beekman. Wil je meer lezen over Málaga, de regionale keuken, de cultuur, de geschiedenis of wat je er zoal in en buiten de stad kunt doen? In Nederland en Vlaanderen is de gids in alle boekhandels verkrijgbaar. Of je kunt het boek via deze link bestellen. Woon je in Spanje, bestel dan een exemplaar via else@inspanje.nl. De gids kost 19,95 euro.

Reeks Spanje-gidsen

Málaga, de leukste trips door stad en omgeving is onderdeel van een reisboekenreeks over Spanje, waarvan begin juni de eerste vier delen verschijnen. Deze worden uitgegeven door uitgeverij Edicola. Naast een boek over Málaga verschijnen er begin juni drie andere gidsen. Een over Extremadura van Pieter Jan van der Linden, over Valencia van Fleur Put en over de Costa de la Luz van Pauline Blom. Eind juli komt daar Zuidoost Spanje bij door Sander de Vaan. Klik hier voor meer informatie over de Spanje-reeks.

Uw gids voor het echte Spanje - zaterdag 4 februari 2023
  • Adverteren
  • |
  • Contact
  • Voorpagina
  • Spanje
  • Costa Brava
  • Costa Blanca
  • Costa del Sol
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Tips & Trips
  • Spanje in Beeld
  • Gastronomie
  • Samenleving
  • Natuur
  • Historie
  • Nieuws
  • Forum
  • Evenementen
  • Facebook
  • Twitter
  • Linked In
  • Nieuwsbrief
 

GASTRONOMIE

Espetos en Spanje's oudste chiringuito

Uitgegeven: vrijdag 26 mei 2017 13:56
Laatst gewijzigd: maandag 14 augustus 2017 09:01

MáLAGA - Je bent niet echt in Málaga geweest als je er niet een espeto de sardinas hebt besteld. Dit zijn verse sardientjes die gestoken op stukjes riet op een houtvuur worden geroosterd. Het riet zorgt ervoor dat de visjes niet uit elkaar vallen op het vuur.

reisgids malaga
© Else Beekman

Vroeger werd het vuur direct op het strand gestookt. Tegenwoordig hebben alle chiringuitos oude vissersboten gevuld met zand hiervoor ingericht. Die boten kunnen ook draaien. Zo wordt optimaal gebruik gemaakt van de wind om de sardientjes perfect te roosteren. Ze worden vaak opgediend in zesvoud, met grof zeezout en een schijfje citroen. Volgens Malagueños zijn sardientjes het vetst en dus het lekkerst in de zomermaanden zonder 'r'. Degene die de espetos grilt heet espetero.

ADVERTENTIE

De eerste chiringuito van Málaga

De eerste chiringuito van Spanje zou zelfs zijn ontstaan dankzij zo'n espetero. In Sitges (Catalonië) beweert een chiringuito uit 1913 de oudste te zijn, maar al in 1882 opende Miguelito 'el de las sardinas' (die van de sardientjes) een merendero (strandtent) in El Palo, waar passanten konden uitrusten met een drankje en hun honger konden stillen met een bordje espetos. Deze uitspanning heette toen nog Merendero Gran Parada. Toen koning Alfonso VII op doorreis naar Málaga hier kwam eten en al met vork en mes aan zijn sardientjes wilde beginnen, zou Miguelito hem hebben gewaarschuwd: 'Zo niet majesteit, maar met de vingers'. 

Espetos eet je dus niét met bestek en veel Malagueños verorberen de visjes met graat, kop en steart! De uitspanning Gran Parada ging over in Casa Pedro. Dit restaurant bleef dankzij vier generaties in bedrijf tot de economische crisis het in 2011 helaas de das om deed.

Route van de espetos

Tegenwoordig serveert elke zichzelf respecterende chiringuito of marisquería de gegrilde sardientjes en tussen 26 mei en 11 juni is het aan de Malagueños en eventuele bezoekers om je waardering voor die espetos door te geven aan de krant Sur. Deze organiseert in samenwerking met de organisatie Sabor a Málaga (ter promotie van de regionale keuken) een espeto route op zoek naar de beste espetos van de provincie. Bestel dus een portie espetos en waardeer deze via deze link. Je moet wel je DNI, naam, telefoonnummer en emailadres opgeven om deel te kunnen nemen.

In totaal doen restaurants uit dertien gemeenten mee, te weten: Málaga stad, Algarrobo, Benalmádena, Estepona, Fuengirola, Manilva, Marbella, Mijas, Nerja, Rincón de la Victoria, Torremolinos, Torrox en Vélez-Málaga.

Reisgids over Málaga

Bovenstaande tekst komt deels uit de gids Málaga, de leukste trips door stad en omgeving geschreven door Else Beekman. Wil je meer lezen over Málaga, de regionale keuken, de cultuur, de geschiedenis of wat je er zoal in en buiten de stad kunt doen? In Nederland en Vlaanderen is de gids in alle boekhandels verkrijgbaar. Of je kunt het boek via deze link bestellen. Woon je in Spanje, bestel dan een exemplaar via else@inspanje.nl. De gids kost 19,95 euro.

Reeks Spanje-gidsen

Málaga, de leukste trips door stad en omgeving is onderdeel van een reisboekenreeks over Spanje, waarvan begin juni de eerste vier delen verschijnen. Deze worden uitgegeven door uitgeverij Edicola. Naast een boek over Málaga verschijnen er begin juni drie andere gidsen. Een over Extremadura van Pieter Jan van der Linden, over Valencia van Fleur Put en over de Costa de la Luz van Pauline Blom. Eind juli komt daar Zuidoost Spanje bij door Sander de Vaan. Klik hier voor meer informatie over de Spanje-reeks.

© MeerSpanje.nl/Else Beekman
  Vorige artikel Volgende artikel  

Overig Gastronomie

  • De lang vergeten smaak van de Romeinse vissaus garum
  • Typisch broodje 'mollete de Antequera' krijgt beschermde status
  • Cruzcampo opent bierfabriek in Málaga's hipste wijk Soho
  • San Sebastián uitgeroepen tot beste bestemming voor foodies
  • Duurste en beste ham ter wereld komt uit Huelva
  • Tijd voor tapas
  • Kaviaar proeven in Riofrio
  • Overal verkrijgbaar tijdens Semana Santa: torrijas
  • Spaanse zomerdrankjes voor zinderende stranddagen
  • Over bloemetjes, bijtjes en de honing die daaruit voorkomt
  • Tapas die iets over jezelf vertellen
  • Culinair genieten tijdens Gastrofestival in Madrid
  • Barcelona: de populairste restaurants
  • Baby-paling, een Noord-Spaanse delicatesse
  • Interview met topkok Carme Ruscalleda
  • De zoete wijn van Málaga, ooit wereldberoemd
  • Spanjes wijnstreken in vogelvlucht
  • Op bezoek bij sherry-producent Gonzalez Byass en 'Tío Pepe'
  • Vijf frisse Spaanse zomerdrankjes mét alcohol
  • Hoe maak je verfrissende gazpacho?
  • Koken en eten met Rodrigo de la Calle
  • 8e Culinaire week in Valencia begonnen
  • Tentakels
  • De smaken van Spanje, meesterwerk over de Spaanse keuken

Tips-en-trips

Alicante is een prachtige, nog erg authentieke Spaanse havenstad aan de oostkust van Spanje. Wellicht minder bekend dan bijvoorbeeld Valencia of het nog beroemdere Benidorm, maar dat moet geen reden zijn de stad over te slaan!

Top 5 INSpanje.nl

  1. Nederlandse die marihuanaplantage achter muur verborg opgepakt in Spanje
  2. Alles over zonnepanelen voor je huis in Spanje
  3. Met 189 km per uur door een idyllisch Spaans berglandschap zoeven?
  4. Situatie in Zuid-Spaans natuurpark Doñana is dramatisch volgens SEO Birdlife
  5. Spanje verhoogt minimumloon naar 1.080 euro

Tips-en-trips

De Canarische Eilanden zijn absoluut de moeite waard om eens te bezoeken. Maar waar kun je het beste terecht voor een prachtige vakantie?

© 2023 meerspanje.nl | voorpagina | disclaimer | over ons | adverteren | contact