Tijd voor tapas
Uitgegeven: |
zondag 11 juni 2017 13:15 |
Laatst gewijzigd: |
maandag 14 augustus 2017 07:01 |
MADRID - Donderdag 15 juni is Wereld Tapas Dag. Tapas zijn wereldberoemd en daarom worden de kleine hapjes uitbundig gevierd met hun eigen internationale feestdag.
© Else Beekman
Tapas eten is een diepgewortelde gewoonte in de Spaanse cultuur. Het is een buitengewoon populaire, culinaire en sociale ervaring. Spanje heeft dan ook het hoogste aantal bars per inwoner in de wereld met 1 bar per elke 175 inwoners. In het grootste deel van deze bars kun je ook
tapas eten en meer dan de helft (58%) bieden bij elk drankje gratis tapas aan.
Een recente studie heeft aangetoond dat de tapasgewoonten van Spanjaarden en toeristen heel erg verschillen. De vakantieganger haal je er gemakkelijk uit, aangezien hij van een sangria geniet bij zijn tapas, terwijl Spanjaarden een lekker fris biertje verkiezen (73%) of een glas wijn.
De populairste tapas onder toeristen zijn tortilla en paella. Serranoham en patatas bravas (gefrituurde aardappeltjes met een pikante tomatensaus) zijn zowel onder toeristen als onder de locals populair. De favoriete tapas van de locals zijn onder andere croquetas (warme, krokante kroketjes met een romige bechamelsaus en een vulling van ham), calamares (gefrituurde inktvisringen) en ensaladilla rusa (verwarrend genoeg Russische salade genoemd) gemaakt met aardappelen.
Weekends zijn het favoriete moment om tapas te eten (84,6%). Het populairste tijdstip om tapas te eten is zaterdagavond met vrienden of op zondag met familie. Het gemiddelde aantal tapas dat gegeten wordt, bedraagt 1-3 tapas, maar dit neemt toe tijdens het piekmoment op zaterdagavond (tussen 20 en 22 uur) tot meer dan 5 tapas per persoon. Misschien is het geheim om niet te dronken te worden een tapa per drankje?