Op de beurs Biofach in het Duitse Neurenberg komen jaarlijks de belangrijkste producenten van ecologische producten samen. Het is een markt waar alleen in Europa al 10 miljard euro op jaarbasis wordt omgezet volgens het International Trade Center. Op de beurs werd Eduardo Donato's ham onderscheiden als beste product.

De Catalaan woont al 26 jaar in Huelva. Hij had genoeg van zijn productiebaan in Tarragona en zocht een rustiger leven dichter bij de natuur. Dat vond hij in Cortegana, een dorp met 4.000 inwoners midden in het biosfeerreservaat Sierra de Aracena y Picos de Aroche in het noorden van de Andalusische provincie Huelva. Dit is de bakermat van de Jamón Ibérico de Bellota, de Spaanse kwaliteitsham afkomstig van het speciale zwarte Iberische varken met een eveneens zwarte hoef: pata negra.

Lekkere, biologische ham

Van zijn buren leerde Donato de kunst van het maken van goede ham. Met zijn ham wist hij een unieke varkenssoort te redden. De Manchado de Jabugo Ibérico wordt bedreigd in zijn voortbestaan door onder andere varkenspest en de industrialisatie van hamproductie. Alleen kleine veehouders houden de dieren, veelal voor eigen gebruik. Eduardo weet met zijn hammen het verdwijnen van de bijzondere varkens te voorkomen. En er lekkere ham van te maken op honderd procent biologische wijze.

 

De ham is zo duur omdat de varkenssoort heel langzaam groeit. De dieren leven in alle vrijheid met veel ruimte tussen eiken, beken en in weilanden waar ze uitsluitend gras, kruiden en eikels eten. Het duurt minstens drie jaar voor het varken het gewenste gewicht voor productie bereikt. Bij de commerciëlere Iberische varkens is dat slechts 14 tot 18 maanden. Daarna moet de ham nog zes jaar rijpen in de bodega. Dus vanaf de geboorte van de big tot de ham kan worden verkocht, duurt het ongeveer tien jaar. Al die jaren moet het varken verzorgd worden. Dat kost geld.

Werken om te leven

Donato houdt zijn varkens met plezier. Regelmatig kijkt hij toe hoe ze verkoeling zoeken in het beekje dat langs zijn terrein stroomt. Met zijn bedrijf Dehesa Maladúa produceert hij zo'n 80 hammen per jaar. Zijn 'dehesa' bevindt zich op acht kilometer van Cortegana in het kleine gehucht Maladúa. Daar legde hij zich toe op de biologische productie op zijn terrein van 80 hectare. Donato's motto is 'werken om te leven en niet andersom'. Hij ziet het als zijn verplichting ten opzichte van de natuur en zijn varkens om een beperkte productie te hebben. Vanuit de hele wereld willen mensen zijn ham hebben. Ze gaan naar verschillende Franse steden, Brussel, Berlijn, Wenen, Madrid, Barcelona en MArbella. Ook Luxemburg en Hong Kong staan sinds kort op die lijst. 

Uw gids voor het echte Spanje - zaterdag 4 februari 2023
  • Adverteren
  • |
  • Contact
  • Voorpagina
  • Spanje
  • Costa Brava
  • Costa Blanca
  • Costa del Sol
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Tips & Trips
  • Spanje in Beeld
  • Gastronomie
  • Samenleving
  • Natuur
  • Historie
  • Nieuws
  • Forum
  • Evenementen
  • Facebook
  • Twitter
  • Linked In
  • Nieuwsbrief
 

GASTRONOMIE

Duurste en beste ham ter wereld komt uit Huelva

Uitgegeven: vrijdag 8 september 2017 12:08
Laatst gewijzigd: vrijdag 8 september 2017 12:08

CORTEGANA - Een ham van de exclusieve varkenssoort Manchado de Jabugo kost 4.100 euro. Eduardo Donato verkoopt er 80 per jaar. Op de belangrijkste beurs op het gebied van ecologische producten werd zijn ham uitgeroepen tot beste product.

jamon manchado
© El País

Op de beurs Biofach in het Duitse Neurenberg komen jaarlijks de belangrijkste producenten van ecologische producten samen. Het is een markt waar alleen in Europa al 10 miljard euro op jaarbasis wordt omgezet volgens het International Trade Center. Op de beurs werd Eduardo Donato's ham onderscheiden als beste product.

De Catalaan woont al 26 jaar in Huelva. Hij had genoeg van zijn productiebaan in Tarragona en zocht een rustiger leven dichter bij de natuur. Dat vond hij in Cortegana, een dorp met 4.000 inwoners midden in het biosfeerreservaat Sierra de Aracena y Picos de Aroche in het noorden van de Andalusische provincie Huelva. Dit is de bakermat van de Jamón Ibérico de Bellota, de Spaanse kwaliteitsham afkomstig van het speciale zwarte Iberische varken met een eveneens zwarte hoef: pata negra.

Lekkere, biologische ham

Van zijn buren leerde Donato de kunst van het maken van goede ham. Met zijn ham wist hij een unieke varkenssoort te redden. De Manchado de Jabugo Ibérico wordt bedreigd in zijn voortbestaan door onder andere varkenspest en de industrialisatie van hamproductie. Alleen kleine veehouders houden de dieren, veelal voor eigen gebruik. Eduardo weet met zijn hammen het verdwijnen van de bijzondere varkens te voorkomen. En er lekkere ham van te maken op honderd procent biologische wijze.

 

De ham is zo duur omdat de varkenssoort heel langzaam groeit. De dieren leven in alle vrijheid met veel ruimte tussen eiken, beken en in weilanden waar ze uitsluitend gras, kruiden en eikels eten. Het duurt minstens drie jaar voor het varken het gewenste gewicht voor productie bereikt. Bij de commerciëlere Iberische varkens is dat slechts 14 tot 18 maanden. Daarna moet de ham nog zes jaar rijpen in de bodega. Dus vanaf de geboorte van de big tot de ham kan worden verkocht, duurt het ongeveer tien jaar. Al die jaren moet het varken verzorgd worden. Dat kost geld.

Werken om te leven

Donato houdt zijn varkens met plezier. Regelmatig kijkt hij toe hoe ze verkoeling zoeken in het beekje dat langs zijn terrein stroomt. Met zijn bedrijf Dehesa Maladúa produceert hij zo'n 80 hammen per jaar. Zijn 'dehesa' bevindt zich op acht kilometer van Cortegana in het kleine gehucht Maladúa. Daar legde hij zich toe op de biologische productie op zijn terrein van 80 hectare. Donato's motto is 'werken om te leven en niet andersom'. Hij ziet het als zijn verplichting ten opzichte van de natuur en zijn varkens om een beperkte productie te hebben. Vanuit de hele wereld willen mensen zijn ham hebben. Ze gaan naar verschillende Franse steden, Brussel, Berlijn, Wenen, Madrid, Barcelona en MArbella. Ook Luxemburg en Hong Kong staan sinds kort op die lijst. 

© MeerSpanje.nl/Else Beekman
  Vorige artikel Volgende artikel  

Overig Gastronomie

  • De lang vergeten smaak van de Romeinse vissaus garum
  • Typisch broodje 'mollete de Antequera' krijgt beschermde status
  • Cruzcampo opent bierfabriek in Málaga's hipste wijk Soho
  • San Sebastián uitgeroepen tot beste bestemming voor foodies
  • Tijd voor tapas
  • Espetos en Spanje's oudste chiringuito
  • Kaviaar proeven in Riofrio
  • Overal verkrijgbaar tijdens Semana Santa: torrijas
  • Spaanse zomerdrankjes voor zinderende stranddagen
  • Over bloemetjes, bijtjes en de honing die daaruit voorkomt
  • Tapas die iets over jezelf vertellen
  • Culinair genieten tijdens Gastrofestival in Madrid
  • Barcelona: de populairste restaurants
  • Baby-paling, een Noord-Spaanse delicatesse
  • Interview met topkok Carme Ruscalleda
  • De zoete wijn van Málaga, ooit wereldberoemd
  • Spanjes wijnstreken in vogelvlucht
  • Op bezoek bij sherry-producent Gonzalez Byass en 'Tío Pepe'
  • Vijf frisse Spaanse zomerdrankjes mét alcohol
  • Hoe maak je verfrissende gazpacho?
  • Koken en eten met Rodrigo de la Calle
  • 8e Culinaire week in Valencia begonnen
  • Tentakels
  • De smaken van Spanje, meesterwerk over de Spaanse keuken

Tips-en-trips

Alicante is een prachtige, nog erg authentieke Spaanse havenstad aan de oostkust van Spanje. Wellicht minder bekend dan bijvoorbeeld Valencia of het nog beroemdere Benidorm, maar dat moet geen reden zijn de stad over te slaan!

Top 5 INSpanje.nl

  1. Met 189 km per uur door een idyllisch Spaans berglandschap zoeven?
  2. Derde beste muurschildering ter wereld te zien in Spanje
  3. Nederlandse die marihuanaplantage achter muur verborg opgepakt in Spanje
  4. Gouden vibrators ter waarde van 80.000 euro gestolen in Sevilla
  5. Alles over zonnepanelen voor je huis in Spanje

Tips-en-trips

De Canarische Eilanden zijn absoluut de moeite waard om eens te bezoeken. Maar waar kun je het beste terecht voor een prachtige vakantie?

© 2023 meerspanje.nl | voorpagina | disclaimer | over ons | adverteren | contact