
Aangezien het culinaire toerisme een van de snelst groeiende reistrends is, besloot de Britse cateraar Caterwings uit te zoeken wat de beste culinaire steden ter wereld zijn voor 'foodies'. Het onderzoek werd uitgevoerd met hulp van onder meer beoordelingen van 20.000 culinaire journalisten en recensenten. Zij kozen samen de 100 beste culinaire bestemmingen uit en pasten vervolgens ruim tien criteria toe op basis waarvan die steden punten kregen. De conclusie luidt dat de Baskische stad San Sebastián 's werelds beste bestemming is om je smaakpapillen te prikkelen. In de top tien van deze ranglijst 'Beste gastronomische bestemmingen van 2017' staan zelfs drie Spaanse steden. Barcelona staat op nummer 4 en Madrid neemt de 7e plek in.
ADVERTENTIE
Voor het uitdelen van de punten werd onder andere gekeken naar de kwaliteit en versheid van de gebruikte producten, de variëteit in het aanbod, de meningen van culinair recensenten, de beschikbaarheid van vegetarische en veganistische opties, de betaalbaarheid en de toegankelijkheid. Bij de laatste punten werd gekeken naar hoeveel uren iemand met een minimum inkomen moet werken voordat hij een diner voor twee personen in een restaurant kan betalen. Ook werd niet enkel gekeken naar het aantal Michelinsterren, maar vooral naar het beschikbare aanbod op diverse prijsniveau's.
De top tien ziet er als volgt uit:
1. San Sebastián
2. Tokio
3. New York
4. Barcelona
5. Singapore
6. Parijs
7. Madrid
8. Lima
9. Londen
10. München
Klik hier voor de volledige lijst en de onderzoeksmethodiek.
Het onderzoek begon met het analyseren van duizenden gevestigde restaurants en verborgen juweeltjes om de definitieve lijst van de top 100 steden te bepalen. Vervolgens werd gekeken naar welke criteria van cruciaal belang zijn voor culinaire liefhebbers. Hierop heeft Caterwings haar criteria gebaseerd om de steden te kunnen rangschikken.
'Fijnproevers zijn vaak gelukkiger met vers bereide vis van een viskraam ergens aan de kust dan van een restaurant met een Michelinster. Het aantal hoog gewaardeerde kwaliteits chefs en eetgelegenheden is daarom net zo belangrijk als het aantal beschikbare eettentjes waarbij het water je in de mond loopt. Daarom is er zowel gekeken naar kwaliteit als culinaire verscheidenheid.'
'Of je er nu altijd van hebt gedroomd om percebes in San Sebastian of okonomiyaki in Osaka te proberen, dit onderzoek is de ultieme foodie-bucketlist', zei Manuel Queiroz, CEO van Caterwings. 'Elke heerlijke bestemming in deze lijst kan inspiratie bieden aan professionals in de voedingsindustrie zoals wijzelf, maar ook aan ontluikende chefs, gastronomen en globetrotters.'
Nederland en België
Er staan twee Nederlandse steden in de top 100 en dat zijn Amsterdam op de 34e plek en Rotterdam op de 71e plaats. De drie Belgische steden Antwerpen, Brussel en Gent staan op respectievelijk de 75e, 78e en 83e plaats.