Het broodje werd al vermeld in documenten uit de 16e eeuw en in Antequera staat ruim een dozijn fabrieken waar het geproduceerd wordt. Vanuit Antequera worden de broodjes over heel Spanje gedistribueerd. Het liefst eten de Spanjaarden het nadat het even is getoast met een beetje olijfolie en 'tomate triturado' (gepureerde tomaat) en soms een plakje Serranoham of wat kaas. 

Het broodje wordt ook gegeten tijdens de 'merienda' zo rond een uur of 18. Vooral kinderen zijn er dol op omdat het zo zacht is. Een mollete wordt maar kort gebakken, zodat het pas echt lekker is nadat je het even hebt geroosterd. 

Fabrieken in Antequera zien echter al jaren met lede ogen aan dat anderen hun baksels ook onder de noemer 'mollete de Antequera' verkopen. En daar zijn ze het niet mee eens. Inmiddels is er een vereniging voor de broodjes opgericht en voorzitter Juan Villodres legt uit dat er in zijn fabriek dagelijks 40.000 broodjes op ambachtelijke wijze met de hand worden geproduceerd die afgebakken worden in houtovens. Bovendien bevatten de broodjes geen kunstmatige toevoegingen. 

Nu is er goed nieuws voor de vereniging want de Spaanse centrale overheid heeft al gunstig gereageerd op het verzoek om de mollete de Antequera te beschermen. Nu ligt het verzoek in Brussel. Als vanuit Europa ook positief wordt gereageerd betekent dat dat geen enkele fabriek buiten Antequera meer broodjes mag verkopen onder de naam molletes de Antequera. 

Een bescherming middels het keurmerk 'denominación de origen' is niet mogelijk, aangezien de basismaterialen tarwebloem overal vandaan kunnen komen en niet exclusief zijn voor Antequera. Verder wordt het broodje slechts kort gebakken in een hoge luchtvochtigheid, zodat het erg zacht blijft. Het broodje heeft een typische elliptische vorm en is afgeplat. Overblijfselen van meel uit het productieproces worden er tot slot over uitgestrooid. Soms voegt men er ook tarwezemelen aan toe. 

Naar verwachting is de beschermde status over 18 maanden ongeveer een feit. 

Uw gids voor het echte Spanje - zaterdag 4 februari 2023
  • Adverteren
  • |
  • Contact
  • Voorpagina
  • Spanje
  • Costa Brava
  • Costa Blanca
  • Costa del Sol
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Tips & Trips
  • Spanje in Beeld
  • Gastronomie
  • Samenleving
  • Natuur
  • Historie
  • Nieuws
  • Forum
  • Evenementen
  • Facebook
  • Twitter
  • Linked In
  • Nieuwsbrief
 

GASTRONOMIE

Typisch broodje 'mollete de Antequera' krijgt beschermde status

Uitgegeven: woensdag 4 april 2018 13:13
Laatst gewijzigd: woensdag 4 april 2018 13:13

ANTEQUERA - Het op ambachtelijke wijze gemaakte broodje 'mollete de Antequera' is razend populair in Spaanse barren waar Andalusiërs veelal hun ontbijt nuttigen. Het weke, witte en ovale broodje is onlosmakelijk verbonden met deze stad in het hart van Andalusië.

mollete de antequera
© Stock

Het broodje werd al vermeld in documenten uit de 16e eeuw en in Antequera staat ruim een dozijn fabrieken waar het geproduceerd wordt. Vanuit Antequera worden de broodjes over heel Spanje gedistribueerd. Het liefst eten de Spanjaarden het nadat het even is getoast met een beetje olijfolie en 'tomate triturado' (gepureerde tomaat) en soms een plakje Serranoham of wat kaas. 

ADVERTENTIE

Het broodje wordt ook gegeten tijdens de 'merienda' zo rond een uur of 18. Vooral kinderen zijn er dol op omdat het zo zacht is. Een mollete wordt maar kort gebakken, zodat het pas echt lekker is nadat je het even hebt geroosterd. 

Fabrieken in Antequera zien echter al jaren met lede ogen aan dat anderen hun baksels ook onder de noemer 'mollete de Antequera' verkopen. En daar zijn ze het niet mee eens. Inmiddels is er een vereniging voor de broodjes opgericht en voorzitter Juan Villodres legt uit dat er in zijn fabriek dagelijks 40.000 broodjes op ambachtelijke wijze met de hand worden geproduceerd die afgebakken worden in houtovens. Bovendien bevatten de broodjes geen kunstmatige toevoegingen. 

Nu is er goed nieuws voor de vereniging want de Spaanse centrale overheid heeft al gunstig gereageerd op het verzoek om de mollete de Antequera te beschermen. Nu ligt het verzoek in Brussel. Als vanuit Europa ook positief wordt gereageerd betekent dat dat geen enkele fabriek buiten Antequera meer broodjes mag verkopen onder de naam molletes de Antequera. 

Een bescherming middels het keurmerk 'denominación de origen' is niet mogelijk, aangezien de basismaterialen tarwebloem overal vandaan kunnen komen en niet exclusief zijn voor Antequera. Verder wordt het broodje slechts kort gebakken in een hoge luchtvochtigheid, zodat het erg zacht blijft. Het broodje heeft een typische elliptische vorm en is afgeplat. Overblijfselen van meel uit het productieproces worden er tot slot over uitgestrooid. Soms voegt men er ook tarwezemelen aan toe. 

Naar verwachting is de beschermde status over 18 maanden ongeveer een feit. 

© MeerSpanje.nl/Else Beekman
  Vorige artikel Volgende artikel  

Overig Gastronomie

  • De lang vergeten smaak van de Romeinse vissaus garum
  • Cruzcampo opent bierfabriek in Málaga's hipste wijk Soho
  • San Sebastián uitgeroepen tot beste bestemming voor foodies
  • Duurste en beste ham ter wereld komt uit Huelva
  • Tijd voor tapas
  • Espetos en Spanje's oudste chiringuito
  • Kaviaar proeven in Riofrio
  • Overal verkrijgbaar tijdens Semana Santa: torrijas
  • Spaanse zomerdrankjes voor zinderende stranddagen
  • Over bloemetjes, bijtjes en de honing die daaruit voorkomt
  • Tapas die iets over jezelf vertellen
  • Culinair genieten tijdens Gastrofestival in Madrid
  • Barcelona: de populairste restaurants
  • Baby-paling, een Noord-Spaanse delicatesse
  • Interview met topkok Carme Ruscalleda
  • De zoete wijn van Málaga, ooit wereldberoemd
  • Spanjes wijnstreken in vogelvlucht
  • Op bezoek bij sherry-producent Gonzalez Byass en 'Tío Pepe'
  • Vijf frisse Spaanse zomerdrankjes mét alcohol
  • Hoe maak je verfrissende gazpacho?
  • Koken en eten met Rodrigo de la Calle
  • 8e Culinaire week in Valencia begonnen
  • Tentakels
  • De smaken van Spanje, meesterwerk over de Spaanse keuken

Tips-en-trips

Alicante is een prachtige, nog erg authentieke Spaanse havenstad aan de oostkust van Spanje. Wellicht minder bekend dan bijvoorbeeld Valencia of het nog beroemdere Benidorm, maar dat moet geen reden zijn de stad over te slaan!

Top 5 INSpanje.nl

  1. Nederlandse die marihuanaplantage achter muur verborg opgepakt in Spanje
  2. Met 189 km per uur door een idyllisch Spaans berglandschap zoeven?
  3. Alles over zonnepanelen voor je huis in Spanje
  4. Situatie in Zuid-Spaans natuurpark Doñana is dramatisch volgens SEO Birdlife
  5. Spanje verhoogt minimumloon naar 1.080 euro

Tips-en-trips

De Canarische Eilanden zijn absoluut de moeite waard om eens te bezoeken. Maar waar kun je het beste terecht voor een prachtige vakantie?

© 2023 meerspanje.nl | voorpagina | disclaimer | over ons | adverteren | contact