
Dat schreef de krant El País op 23 mei jl. Op de officiële ADVERTENTIE
Dat schreef de krant El País op 23 mei jl. Op de officiële website van Coca-Cola staat dat de apotheker dr. John Styth Pemberton uit Atlanta in 1886 het recept voor Coca-Cola heeft bedacht. Zes jaar eerder werd echter in een klein Spaans dorpje, Aielo de Malferit, al een siroop gemaakt met soortgelijke ingrediënten genaamd la Nuez de kola Coca. Volgens de inwoners van het dorp ligt de oorsprong van Coca-Cola dus in Spanje.
Vrienden
In 1880 richtten drie vrienden, Bautista Aparici, Ricardo Sanz en Enrique Ortiz, een innovatieve distilleerderij op die later ook aan het Spaanse koninklijk huis likeuren leverde. De distilleerderij ontving talrijke gouden medailles en internationale onderscheidingen wegens originaliteit. In 1885 namen ze deel aan een drankenwedstrijd in Philadelphia en in 1889 aan de Wereldtentoonstelling in Parijs. Deze tentoonstelling is vooral bekend omdat ter gelegenheid hiervan de Eiffeltoren werd gebouwd.
Amerika
Aparici reisde veel om nieuwe markten aan te boren. Een van zijn reizen bracht hem in 1885 naar Philadelphia, waar hij een aantal flessen Nuez de Kola Coca had achtergelaten in ruil voor een aantal wijnstokken. De Amerikaanse wijnstokken waren sterker en beter bestand tegen insectenplagen. Nog geen jaar na zijn bezoek aan de Verenigde Staten, kwam de apotheker Pemberton met een drankje op de markt met dezelfde smaak, kleur en dezelfde basisingrediënten, te weten kolanoten en cocabladeren van de uit Peru afkomstige coca plant.
Fabriek
Terwijl de productie van Coca-Cola in Amerika eind vorige eeuw omhoogschoot, stagneerde de omzet van Nuez de Kola Coca in Spanje. De likeurfabriek wisselde een aantal keer van eigenaar en werd tijdens de Spaanse Burgeroorlog bezet. Tijdens en na de oorlog halveerde de productie, wegens schaarste aan grondstoffen en minder vraag naar het product.
1953
Coca-Cola was inmiddels de wereld aan het veroveren en wilde ook een voet zetten in Spanje. Daar kwam het echter een obstakel tegen: in Aielo de Malferit werd een drankje gemaakt met bijna dezelfde naam en dezelfde basisingrediënten. Omdat er volgens de Spaanse wetten niet een soortgelijk drankje met bijna dezelfde naam op de markt gebracht mocht worden, kochten de eigenaren van Coca-Cola in 1953 het patent van het recept van Nuez de Kola Coca. Daarna werd op 31 maart 1953 de eerste fles Coca-Cola in Spanje gebotteld, in de Cobega-fabriek in Barcelona.
El Licor de Nuez de Kola
De oorspronkelijk likeurfabriek mocht vanaf 1953 alleen nog maar een versie produceren met alcohol. Ondanks alles, overleefde een van de oudste likeurfabrieken van Spanje het. Aan de muren van de fabriek hangen nog de medailles en prijzen die herinneren aan de roemrijke dagen van de fabriek. De likeuren, zoals de zoete Licor de Nuez de Kola, worden nog steeds met de hand gefabriceerd en worden meestal bij speciale gelegenheden gedronken, zoals bij bruiloften. Op dit moment werken er nog maar een handvol mensen in het fabriekje, waaronder de huidige 79-jarige eigenaar, Juan Juan Micó en zijn zoon en nichtje.
Wat als in 1953 het patent niet was verkocht voor het luttelige bedrag van tussen de 30.000 en 50.000 peseta’s, maar dat er een klein percentage van de verkoop van de Coca-Cola was afgesproken.
Erkenning van Coca-Cola
De inwoners van het dorpje proberen nu onder leiding van de burgemeester José Luis Juan Pinter erkenning te krijgen van Coca-Cola dat zij de basis hebben gelegd voor de wereldberoemde frisdrank.
Lees hier het verhaal in El País en voor meer achtergrond ook het verhaal 'Las lágrimas del contribuyente' in de krant Las Provincias over eigenaar Juan Juan Mikó van de distilleerderij in Valencia.
Uitgegeven: | vrijdag 28 september 2018 13:36 |
Laatst gewijzigd: | vrijdag 28 september 2018 13:44 |
Vrienden
In 1880 richtten drie vrienden, Bautista Aparici, Ricardo Sanz en Enrique Ortiz, een innovatieve distilleerderij op die later ook aan het Spaanse koninklijk huis likeuren leverde. De distilleerderij ontving talrijke gouden medailles en internationale onderscheidingen wegens originaliteit. In 1885 namen ze deel aan een drankenwedstrijd in Philadelphia en in 1889 aan de Wereldtentoonstelling in Parijs. Deze tentoonstelling is vooral bekend omdat ter gelegenheid hiervan de Eiffeltoren werd gebouwd.
Amerika
Aparici reisde veel om nieuwe markten aan te boren. Een van zijn reizen bracht hem in 1885 naar Philadelphia, waar hij een aantal flessen Nuez de Kola Coca had achtergelaten in ruil voor een aantal wijnstokken. De Amerikaanse wijnstokken waren sterker en beter bestand tegen insectenplagen. Nog geen jaar na zijn bezoek aan de Verenigde Staten, kwam de apotheker Pemberton met een drankje op de markt met dezelfde smaak, kleur en dezelfde basisingrediënten, te weten kolanoten en cocabladeren van de uit Peru afkomstige coca plant.
Fabriek
Terwijl de productie van Coca-Cola in Amerika eind vorige eeuw omhoogschoot, stagneerde de omzet van Nuez de Kola Coca in Spanje. De likeurfabriek wisselde een aantal keer van eigenaar en werd tijdens de Spaanse Burgeroorlog bezet. Tijdens en na de oorlog halveerde de productie, wegens schaarste aan grondstoffen en minder vraag naar het product.
1953
Coca-Cola was inmiddels de wereld aan het veroveren en wilde ook een voet zetten in Spanje. Daar kwam het echter een obstakel tegen: in Aielo de Malferit werd een drankje gemaakt met bijna dezelfde naam en dezelfde basisingrediënten. Omdat er volgens de Spaanse wetten niet een soortgelijk drankje met bijna dezelfde naam op de markt gebracht mocht worden, kochten de eigenaren van Coca-Cola in 1953 het patent van het recept van Nuez de Kola Coca. Daarna werd op 31 maart 1953 de eerste fles Coca-Cola in Spanje gebotteld, in de Cobega-fabriek in Barcelona.
El Licor de Nuez de Kola
De oorspronkelijk likeurfabriek mocht vanaf 1953 alleen nog maar een versie produceren met alcohol. Ondanks alles, overleefde een van de oudste likeurfabrieken van Spanje het. Aan de muren van de fabriek hangen nog de medailles en prijzen die herinneren aan de roemrijke dagen van de fabriek. De likeuren, zoals de zoete Licor de Nuez de Kola, worden nog steeds met de hand gefabriceerd en worden meestal bij speciale gelegenheden gedronken, zoals bij bruiloften. Op dit moment werken er nog maar een handvol mensen in het fabriekje, waaronder de huidige 79-jarige eigenaar, Juan Juan Micó en zijn zoon en nichtje.
Wat als in 1953 het patent niet was verkocht voor het luttelige bedrag van tussen de 30.000 en 50.000 peseta’s, maar dat er een klein percentage van de verkoop van de Coca-Cola was afgesproken.
Erkenning van Coca-Cola
De inwoners van het dorpje proberen nu onder leiding van de burgemeester José Luis Juan Pinter erkenning te krijgen van Coca-Cola dat zij de basis hebben gelegd voor de wereldberoemde frisdrank.
Lees hier het verhaal in El País en voor meer achtergrond ook het verhaal 'Las lágrimas del contribuyente' in de krant Las Provincias over eigenaar Juan Juan Mikó van de distilleerderij in Valencia.