Wolvenpark-oprichter Daniel Weigend (45) is een wandelende wolvenencyclopedie. Deze wolvenman van Duitse origine combineert zijn enorme schat aan kennis over de wilde dieren met zijn jarenlange ervaring als hondentrainer en zijn opleiding tot psycholoog.

Een wandeling met hem over het terrein, betekent een erg inspirerende en veelzijdige duik in de natuur. Daniel benadrukt herhaaldelijk hoe ingenieus moeder aarde in elkaar steekt en weet zijn laaiende enthousiasme en liefde voor wolven en natuur op een uiterst boeiende wijze over te brengen.

Daarbij laat hij geen kans onbenut om duidelijk te maken hoe erg mensen in hun onderlinge gedrag op wolven lijken. De uitspraak 'mensen zijn net wolven' komt herhaaldelijk terug in een van zijn enthousiaste betogen.

Politie- en legerhonden

Daniel’s passie voor wolven werd aangewakkerd tijdens zijn jarenlange ervaring als trainer van politie- en legerhonden, waarbij hij zijn studie psychologie goed wist te benutten.

Na het opleiden van duizenden honden wilde hij meer over de oorsprong van dit populaire huisdier weten; ‘ook de kleinste keffertjes stammen af van de wolf. Het grootste verschil tussen honden en wolven is alleen dat honden nooit volwassen worden en wolven wel.’

Uniek park

Daniel’s onuitputtelijke respect voor deze dieren bracht hem op het idee om het wolvenpark te beginnen dat uniek is in zijn soort. De wolven op zijn terrein leven zoals ze dat in het wild ook zouden doen.

Het enige verschil is dat Daniel zijn wolven socialiseert en ze met de fles grootbrengt. Op geen enkele wijze zijn de wolven getraind of onderdanig gemaakt.

Door socialisatie raken de wolven hun aangeboren angst voor mensen kwijt en kunnen zo in hun natuurlijke gedrag bestudeerd worden.

Resultaat is dat de wolven Daniel in hun midden accepteren als een, ietwat vreemd en onbehaard lid van hun roedel. ‘Wolven zijn van nature erg mensenschuw, waardoor ze in een klein hok voortdurend zouden blootstaan aan stress. Maak je hun ruimte groter, dan laten ze zich niet meer zien.’

Zelf een wolf

Als een wolf zich ongewenst agressief gedraagt, reageert Daniel op dezelfde manier als een mede-wolf in de roedel zou doen.

Dat deze aanpak niet vrij van risico’s is, blijkt uit het feit dat hij tot een half jaar geleden zo’n tweehonderd keer werd aangevallen door het alfa-mannetje (de hoogste wolf in de hiërarchie) van een roedel. Tot een gebroken hand aan toe liet hij het beest zijn gang gaan, om zo uiteindelijk in de roedel geaccepteerd te worden.

‘Dit is de enige manier waarop ik de dieren duidelijk kan maken dat ik geen intentie heb iets van ze weg te nemen of hun bestaande hiërarchie in de war te schoppen. Zodra ik, vele blutsen, krassen en kneuzingen later, door het alfa-mannetje ben geaccepteerd, is het ook voor de andere wolven goed. Zo blijft het natuurlijke leven in de roedel in stand.

Wolven aan de fles

De wolven komen uit verschillende dierenparken in Europa. In 2005 werden de eerste wolvenpups geboren op zijn finca. De jonkies blijven de eerste weken bij hun moeder.

Na een week of drie haalt Daniel ze uit de roedel en neemt de zware taak van de moederwolf over. Daniel moet vervolgens de wolfjes om de twee á drie uur de fles geven.

Na een aantal weken plaatst hij de pups terug en laat de verdere opvoeding over aan de roedel.  De volwassen wolven begeleiden de wolfjes verder naar volwassenheid die na twee jaar is bereikt. Dan gaat de jonge wolf op zoek naar zijn plek in de hiërarchie en naar een vrouwtje om zich mee voort te planten.

'Clint Eastwood-blik'

Wolven beschikken over een grote hoeveelheid communicatiemiddelen. Een alfamannetje kan bijvoorbeeld met slechts één blik en een goed getimede grom zijn dominantie bevestigen. ‘Ik noem dat de Clint Eastwood-blik.’

Als Daniel er ons later op wijst, zien we inderdaad een vage gelijkenis tussen de acteur en de betreffende wolf. Wolven communiceren ook met geluiden (grommen en huilen), bewegingen van hun staart, optrekken van hun lippen, de stand van hun haren en oren.

Het wolvenmenu

Ook bij het voeren wijkt Daniel af van de natuurlijke gang van zaken. ‘Levende geiten of schapen als eenling binnen de omheining droppen heeft niet zoveel zin. Wolven jagen vooral op kuddedieren en pikken de zwakste beesten eruit.'

Daniel’s wolven kunnen hun natuurlijke instincten nog wel loslaten op konijnenpopulaties die in dit deel van Andalusië overvloedig aanwezig zijn. ‘Gezonde konijnen zijn veel te snel voor wolven. Uiteindelijk worden alleen zieke konijnen gevangen dus zo zielig is het niet,’ stelt Daniel zijn toehoorders gerust.

Een wolf eet twee tot drie keer per week vijftien kilo vlees. Tussendoor krijgen ze af en toe tijdens de rondleiding kleine stukken vlees uit een emmer. ‘Dit is voor hen minder dan een tapaatje.’ grapt hij. Zo’n tapaatje heeft wel het formaat van een stevige kogelbiefstuk.

Bij de Iberische wolven gooit Daniel wat van die 'hapjes' over het hek. Hier blijft hij buiten de omheining. Het alfavrouwtje is pas bevallen en heeft haar nest met pups ergens op het terrein verstopt.

Die pups gaat Daniel over twee weken halen, maar voor die tijd laat hij ze met rust om overmatige stress bij de moeder te voorkomen.

Huilen

Daniel weet niet alleen alles van wolven maar is zelf bijna een wolf. Tussen de Russische wolven gaat hij op zijn hurken zitten, gooit zijn hoofd in zijn nek en begint te huilen.

Een dierlijk gejank klinkt diep vanuit zijn binnenste en de wolven groeperen zich snel om hem heen en janken collegiaal een potje mee. Ook de andere roedels reageren en het resultaat is een indrukwekkend oergeluid dat door de vallei schalt.

Poolwolven

Wereldwijd leven nog veel wolven in het wild. ‘Waar wolven zijn, is de natuur nog in balans’, zegt Daniel. Alleen de Poolwolf is met uitsterven bedreigd. Bij deze soort is opnieuw prachtig te zien hoe perfect de natuur in elkaar zit.

Zonnebril

‘Alles wat wij weten en hebben bedacht vindt zijn oorsprong in de natuur’, zegt Daniel nadat hij ons heeft gewezen op de natuurlijke zonnebril die poolwolven dragen. ‘Rugbyspelers hebben dat afgekeken door onder hun ogen een lik zwarte schmink te smeren. Zo reflecteert de het zonlicht niet zo fel.

Onder de witte vacht schemert een zwarte huid. Die zorgt ervoor dat de schaarse warmte op de ijzige toendra’s goed onder de vacht blijft hangen. Poolwolven houden zich warm tot zeventig graden onder nul en zien er met hun wintervacht twee keer zo groot uit dan in andere jaargetijden.

Gevolg is wel dat poolwolven minder actief zijn dan de andere wolven op het terrein. ‘Het grootste deel van hun energie hebben ze nodig om warm te blijven.’ Daniel legt meteen even een link tussen de kou in het noorden en de volksaard van Scandinaviërs.

Wandelende krant

Als hij binnenkomt bij de Iberische wolven wordt hij aan alle kanten besnuffeld. ‘Ik ben een wandelende krant voor ze. Alle informatie over de andere wolven hangt nu in geuren om mij heen. Wolven hebben zo’n onvoorstelbaar goed reukvermogen dat ze alles ook nog zouden ruiken als ik drie dagen in een bad met chloor had gelegen.

De aai-dierentuin

Er leven niet alleen wolven in dit paradijselijke stukje Andalusië. De ‘aai-dierentuin’ maakt een bezoek aan dit park nog leuker, zeker voor kinderen. Geiten, schapen, herten, paarden, pony’s, een stuk of tien honden, varkens (ook de pata negra-leveranciers), pauwen, eenden, ganzen, kippen en vossen kunnen er aangeraakt worden.

De enige juiste manier om bont te dragen,’ grapt Daniel als hij een vosje om zijn nek slaat. Voor hondenbezitters zijn er elke zaterdag hondentrainingen te volgen.

Als we aan het einde van de dag wegrijden zijn we zwaar onder de indruk. Ons respect voor de natuur en voor mensen die zich daar met hart en ziel voor inzetten is zeker gegroeid.

Adopteer een wolf

Om een bijdrage te leveren aan het voortbestaan van het park of om gewoon een bijzonder initiatief te ondersteunen, adopteer je al voor 80 euro per jaar een van de wolven. Voor 40 euro extra ontvang je een jaarpas .

Praktisch

LOBO PARK, Ctra. Antequera-Alora (A343), 16 km, Antequera. Al op de rondweg staan borden die het 'Lobopark' aangeven. Wel goed opletten, want ze zijn niet al te consequent neergezet. Het park is het hele jaar geopend, behalve op 25 december en op 1 januari.

Toer met gids: volwassenen 11 euro, kinderen (3-12) 7 euro.

Uw gids voor het echte Spanje - dinsdag 3 oktober 2023
  • Adverteren
  • |
  • Contact
  • Voorpagina
  • Spanje
  • Costa Brava
  • Costa Blanca
  • Costa del Sol
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Tips & Trips
  • Spanje in Beeld
  • Gastronomie
  • Samenleving
  • Natuur
  • Historie
  • Nieuws
  • Forum
  • Evenementen
  • Facebook
  • Twitter
  • Linked In
  • Nieuwsbrief
 

NATUUR

'Mensen zijn net wolven'

Uitgegeven: zondag 25 november 2012 22:06
Laatst gewijzigd: zondag 25 november 2012 22:07

ANTEQUERA - Verstopt in een schilderachtige Andalusische vallei leven op een lap grond van ruim 42 hectare vier wolvenroedels. De Alaskawolf, de Poolwolf, de Europese en de Iberische wolf zijn hier nog in hun natuurlijke gedrag te zien.

wolf
© Redactie

Wolvenpark-oprichter Daniel Weigend (45) is een wandelende wolvenencyclopedie. Deze wolvenman van Duitse origine combineert zijn enorme schat aan kennis over de wilde dieren met zijn jarenlange ervaring als hondentrainer en zijn opleiding tot psycholoog.

ADVERTENTIE

Een wandeling met hem over het terrein, betekent een erg inspirerende en veelzijdige duik in de natuur. Daniel benadrukt herhaaldelijk hoe ingenieus moeder aarde in elkaar steekt en weet zijn laaiende enthousiasme en liefde voor wolven en natuur op een uiterst boeiende wijze over te brengen.

Daarbij laat hij geen kans onbenut om duidelijk te maken hoe erg mensen in hun onderlinge gedrag op wolven lijken. De uitspraak 'mensen zijn net wolven' komt herhaaldelijk terug in een van zijn enthousiaste betogen.

Politie- en legerhonden

Daniel’s passie voor wolven werd aangewakkerd tijdens zijn jarenlange ervaring als trainer van politie- en legerhonden, waarbij hij zijn studie psychologie goed wist te benutten.

Na het opleiden van duizenden honden wilde hij meer over de oorsprong van dit populaire huisdier weten; ‘ook de kleinste keffertjes stammen af van de wolf. Het grootste verschil tussen honden en wolven is alleen dat honden nooit volwassen worden en wolven wel.’

Uniek park

Daniel’s onuitputtelijke respect voor deze dieren bracht hem op het idee om het wolvenpark te beginnen dat uniek is in zijn soort. De wolven op zijn terrein leven zoals ze dat in het wild ook zouden doen.

Het enige verschil is dat Daniel zijn wolven socialiseert en ze met de fles grootbrengt. Op geen enkele wijze zijn de wolven getraind of onderdanig gemaakt.

Door socialisatie raken de wolven hun aangeboren angst voor mensen kwijt en kunnen zo in hun natuurlijke gedrag bestudeerd worden.

Resultaat is dat de wolven Daniel in hun midden accepteren als een, ietwat vreemd en onbehaard lid van hun roedel. ‘Wolven zijn van nature erg mensenschuw, waardoor ze in een klein hok voortdurend zouden blootstaan aan stress. Maak je hun ruimte groter, dan laten ze zich niet meer zien.’

Zelf een wolf

Als een wolf zich ongewenst agressief gedraagt, reageert Daniel op dezelfde manier als een mede-wolf in de roedel zou doen.

Dat deze aanpak niet vrij van risico’s is, blijkt uit het feit dat hij tot een half jaar geleden zo’n tweehonderd keer werd aangevallen door het alfa-mannetje (de hoogste wolf in de hiërarchie) van een roedel. Tot een gebroken hand aan toe liet hij het beest zijn gang gaan, om zo uiteindelijk in de roedel geaccepteerd te worden.

‘Dit is de enige manier waarop ik de dieren duidelijk kan maken dat ik geen intentie heb iets van ze weg te nemen of hun bestaande hiërarchie in de war te schoppen. Zodra ik, vele blutsen, krassen en kneuzingen later, door het alfa-mannetje ben geaccepteerd, is het ook voor de andere wolven goed. Zo blijft het natuurlijke leven in de roedel in stand.

Wolven aan de fles

De wolven komen uit verschillende dierenparken in Europa. In 2005 werden de eerste wolvenpups geboren op zijn finca. De jonkies blijven de eerste weken bij hun moeder.

Na een week of drie haalt Daniel ze uit de roedel en neemt de zware taak van de moederwolf over. Daniel moet vervolgens de wolfjes om de twee á drie uur de fles geven.

Na een aantal weken plaatst hij de pups terug en laat de verdere opvoeding over aan de roedel.  De volwassen wolven begeleiden de wolfjes verder naar volwassenheid die na twee jaar is bereikt. Dan gaat de jonge wolf op zoek naar zijn plek in de hiërarchie en naar een vrouwtje om zich mee voort te planten.

'Clint Eastwood-blik'

Wolven beschikken over een grote hoeveelheid communicatiemiddelen. Een alfamannetje kan bijvoorbeeld met slechts één blik en een goed getimede grom zijn dominantie bevestigen. ‘Ik noem dat de Clint Eastwood-blik.’

Als Daniel er ons later op wijst, zien we inderdaad een vage gelijkenis tussen de acteur en de betreffende wolf. Wolven communiceren ook met geluiden (grommen en huilen), bewegingen van hun staart, optrekken van hun lippen, de stand van hun haren en oren.

Het wolvenmenu

Ook bij het voeren wijkt Daniel af van de natuurlijke gang van zaken. ‘Levende geiten of schapen als eenling binnen de omheining droppen heeft niet zoveel zin. Wolven jagen vooral op kuddedieren en pikken de zwakste beesten eruit.'

Daniel’s wolven kunnen hun natuurlijke instincten nog wel loslaten op konijnenpopulaties die in dit deel van Andalusië overvloedig aanwezig zijn. ‘Gezonde konijnen zijn veel te snel voor wolven. Uiteindelijk worden alleen zieke konijnen gevangen dus zo zielig is het niet,’ stelt Daniel zijn toehoorders gerust.

Een wolf eet twee tot drie keer per week vijftien kilo vlees. Tussendoor krijgen ze af en toe tijdens de rondleiding kleine stukken vlees uit een emmer. ‘Dit is voor hen minder dan een tapaatje.’ grapt hij. Zo’n tapaatje heeft wel het formaat van een stevige kogelbiefstuk.

Bij de Iberische wolven gooit Daniel wat van die 'hapjes' over het hek. Hier blijft hij buiten de omheining. Het alfavrouwtje is pas bevallen en heeft haar nest met pups ergens op het terrein verstopt.

Die pups gaat Daniel over twee weken halen, maar voor die tijd laat hij ze met rust om overmatige stress bij de moeder te voorkomen.

Huilen

Daniel weet niet alleen alles van wolven maar is zelf bijna een wolf. Tussen de Russische wolven gaat hij op zijn hurken zitten, gooit zijn hoofd in zijn nek en begint te huilen.

Een dierlijk gejank klinkt diep vanuit zijn binnenste en de wolven groeperen zich snel om hem heen en janken collegiaal een potje mee. Ook de andere roedels reageren en het resultaat is een indrukwekkend oergeluid dat door de vallei schalt.

Poolwolven

Wereldwijd leven nog veel wolven in het wild. ‘Waar wolven zijn, is de natuur nog in balans’, zegt Daniel. Alleen de Poolwolf is met uitsterven bedreigd. Bij deze soort is opnieuw prachtig te zien hoe perfect de natuur in elkaar zit.

Zonnebril

‘Alles wat wij weten en hebben bedacht vindt zijn oorsprong in de natuur’, zegt Daniel nadat hij ons heeft gewezen op de natuurlijke zonnebril die poolwolven dragen. ‘Rugbyspelers hebben dat afgekeken door onder hun ogen een lik zwarte schmink te smeren. Zo reflecteert de het zonlicht niet zo fel.

Onder de witte vacht schemert een zwarte huid. Die zorgt ervoor dat de schaarse warmte op de ijzige toendra’s goed onder de vacht blijft hangen. Poolwolven houden zich warm tot zeventig graden onder nul en zien er met hun wintervacht twee keer zo groot uit dan in andere jaargetijden.

Gevolg is wel dat poolwolven minder actief zijn dan de andere wolven op het terrein. ‘Het grootste deel van hun energie hebben ze nodig om warm te blijven.’ Daniel legt meteen even een link tussen de kou in het noorden en de volksaard van Scandinaviërs.

Wandelende krant

Als hij binnenkomt bij de Iberische wolven wordt hij aan alle kanten besnuffeld. ‘Ik ben een wandelende krant voor ze. Alle informatie over de andere wolven hangt nu in geuren om mij heen. Wolven hebben zo’n onvoorstelbaar goed reukvermogen dat ze alles ook nog zouden ruiken als ik drie dagen in een bad met chloor had gelegen.

De aai-dierentuin

Er leven niet alleen wolven in dit paradijselijke stukje Andalusië. De ‘aai-dierentuin’ maakt een bezoek aan dit park nog leuker, zeker voor kinderen. Geiten, schapen, herten, paarden, pony’s, een stuk of tien honden, varkens (ook de pata negra-leveranciers), pauwen, eenden, ganzen, kippen en vossen kunnen er aangeraakt worden.

De enige juiste manier om bont te dragen,’ grapt Daniel als hij een vosje om zijn nek slaat. Voor hondenbezitters zijn er elke zaterdag hondentrainingen te volgen.

Als we aan het einde van de dag wegrijden zijn we zwaar onder de indruk. Ons respect voor de natuur en voor mensen die zich daar met hart en ziel voor inzetten is zeker gegroeid.

Adopteer een wolf

Om een bijdrage te leveren aan het voortbestaan van het park of om gewoon een bijzonder initiatief te ondersteunen, adopteer je al voor 80 euro per jaar een van de wolven. Voor 40 euro extra ontvang je een jaarpas .

Praktisch

LOBO PARK, Ctra. Antequera-Alora (A343), 16 km, Antequera. Al op de rondweg staan borden die het 'Lobopark' aangeven. Wel goed opletten, want ze zijn niet al te consequent neergezet. Het park is het hele jaar geopend, behalve op 25 december en op 1 januari.

Toer met gids: volwassenen 11 euro, kinderen (3-12) 7 euro.

© MeerSpanje.nl/Else Beekman
  Vorige artikel Volgende artikel  

Overig Natuur

  • Een bezoek aan Sierra de Cazorla in Andalusië
  • Wandelen naar idyllische waterval in Zuid-Spanje
  • Helden die duizenden kilometers vliegen om te overwinteren
  • Dit zijn de meest bedreigde zoogdieren van Spanje
  • Verrassend natuurgebied bij Málaga
  • Sierra de las Nieves wordt derde nationaal park in Andalusië
  • Uitbundige natuur in wandelwalhalla Aigüestortes in de Pyreneeën
  • Spectaculair neerkijken op Marbella
  • Beren spotten in natuurgebied Somiedo in Noord-Spanje
  • De bevlogen oprichter van de dierentuin van Fuengirola over zijn idealen
  • Prachtige Iberische lynx rent vrijheid tegemoet
  • Een vulkaanwandeling op Lanzarote
  • Hilde gelooft in schoonheid van binnenuit
  • Verlaten en zwart, het vulkanische Alegranza en Graciosa
  • De idyllische Cíes Eilanden in Galicië
  • Duiken bij de Medes Eilanden aan de Costa Brava
  • Natuurlijke oase op La Gomera
  • Wandelwalhalla Sierra de Grazalema
  • Zeven keer bijzonder wandelen in Spanje
  • Bomen hebben het voor het zeggen in de Montes de Málaga
  • Tropisch wandelen in een groene oase in Zuid-Spanje
  • Cabo de Gata, ruig, dor, verlaten en beeldschoon
  • Recordaantal flamingo's kleuren lagune Fuente de Piedra roze
  • Fietsen door het Catalaanse achterland
  • Het binnenland van de Zuid-Spaanse streek La Axarquía

Top 5 INSpanje.nl

  1. Aziatische hoornaar komt steeds vaker voor in Spanje
  2. Afgebrande discotheken Murcia hadden al jaar geen vergunning
  3. Dronken passagier veroorzaakt 28 uur vertraging op vlucht vanuit Zaragoza
  4. Luchtvaartverkeer in Spanje in oktober drukker dan voor de pandemie
  5. Georganiseerde misdaad laatste twee jaar toegenomen in Spanje

© 2023 meerspanje.nl | voorpagina | disclaimer | over ons | adverteren | contact