
Hilde Sportel danst de Sevillana beter dan menig Spaanse, rebbelt accentloos Andalus en verruilde haar carrière in het toerisme voor eentje in de natuurgeneeskunde. Ze houdt praktijk in het fraaie witte dorp Arcos de la Frontera (Cádiz) én in Benalmádena, maar via haar webwinkel bereikt ze het hele land.
ADVERTENTIE
Dat haar huidige werk haar grote hobby is merk je direct. Zodra ze aan een behandeling begint daalt er een ongekend rust over deze van nature extraverte en energieke Nijkerkse. Geconcentreerd roert ze met haar vinger in een miniscuul potje, zet de rustgevende muziek iets zachter en legt uit waar ze mee bezig is, ondertussen het gezicht van een van haar klanten masserend met een stukje rozenkwarts om er vervolgens een van haar zelfgemaakte maskers op aan te brengen. 'Alles is op puur natuurlijke basis'. En zodra dit onderwerp is aangeroerd, weet ze van geen ophouden meer.
Rits diploma's
Bij binnenkomst in haar praktijk valt direct de hele reeks ingelijste diploma's op zowel in het Nederlands als in het Spaans. Opvallend is het grote aantal behandelmethodes variërend van natuurgeneeskunde, cosmetische acupunctuur, voetreflexologie, bioresonante tot auriculo-therapie. Die papiertjes kreeg ze niet voor niets. 'Jarenlang keihard studeren, cursussen volgen zowel in Nederland als in Spanje en veel zelfstudie', Hilde heeft er duidelijk veel voor over zich te specialiseren en kan haar klanten nu helpen bij onder meer huidverzorging, overgewicht, hormonale problemenen, huidproblemen, allergieën en bij het stoppen met roken.
Hoe kwam je tot deze bijzondere combinatie van behandelingen?
'Eigenlijk was het moment dat ik in aanraking kwam met een bioresonantie-apparaat het grote keerpunt in mijn leven', licht Hilde toe. 'Een vriendin die twee pakjes sigaretten per dag rookte, vertelde me dat ze er met bioresonantiebehandeling van de een op de andere dag mee was gestopt, zonder daarna ooit nog naar een sigaret te verlangen. Dat maakte me erg nieuwsgierig. Zo kwam ik erachter dat je met de elektromagnetische golven in bioresonantie veel meer klachten kunt oplossen dan alleen een nicotineverslaving. Ik besloot zo'n apparaat aan te schaffen en me erin te verdiepen met opleiding bioresonantie in Nederland. Om de werking ervan goed te begrijpen besloot ik vervolgens om natuurgeneeskunde te gaan studeren. Zo volgde ik de vakken kruidenleer, acupunctuur, voetreflexologie, ortomoleculaire geneeskunde, dieetleer, massage en chiropractica. Door te werken met problemen als exzeem, huidziektes en allergiën, begon ik me ook te verdiepen in voedingsleer: wat zouden die mensen moeten veranderen, wat eten ze en welke crèmes gebruiken ze? Zo ontdekte ik dat ik met de combinatie natuurgeneeskunde en schoonheidsbehandelingen veel dieper kan werken. Daarna volgde nog een studie tot schoonheidsspecialiste en natuurlijke esthetica, waarmee je leert met welke producten uit de natuur je de huid kunt verbeteren. En zo kwam ik terug bij wat ik het allerleukste vind: werken met de huid op een natuurlijke manier waarbij ik nu verschillende behandelmethodes kan inzetten, die zowel van buiten werken als van binnenuit.'
Vanwaar jouw belangstelling voor natuurlijke producten?
'Ik kwam erop door de natuurgeneeskunde. Dan leer je welke kruiden goed zijn voor welke ziekte en welke thee moet je maken voor welk kwaaltje. Dus verdiepte ik me in de crèmes, volgde een cursus hier en een specialisatie daar en toen kwam ik erachter wat voor troep overal in zit. Dus ja, dan ga je bewuster boodschappen doen, eten en ook bewuster smeren. Bovendien is het veel beter voor je gezondheid om honderd procent natuurlijke producten te gebruiken. Alles wat we op onze huid smeren komt ook direct in onze bloedbaan terecht en daar kun je dus ziek van worden. Er zijn veel mensen met hormonale problemen die eigenlijk zijn veroorzaakt door wat ze op hun huid smeren. En dan heb ik het niet alleen maar over je crème, maar ook je, shampoo, bodylotion, scheerschuim, deodorant etcetera. Als je het niet op kunt eten moet je het ook niet op je huid smeren. Zo is nu opeens bekend dat parabenen, die jarenlang in allerlei cosmeticaproducten werden gestopt, ontzettend slecht blijken te zijn. Nu worden producten zelfs aangeprezen omdat ze "zonder parabenen" zijn. Maar dan blijft er nog genoeg troep over. Omdat ik het niet vertrouw werk ik naast de zelf samengestelde producten met een natuurlijke cosmética lijn op basis van 100 procent natuurlijke Argan olie en het leuke eraan is, dat de potjes en de flesjes ook zo mooi zijn! Veel bio-producten zien er vaak wat shabby uit en het oog wil natuurlijk ook wat. Om haar verhaal te ondersteunen geeft ze me een likje van een créme waar ze mee bezig is. Het smaakt inderdaad naar bloemetjes..
Hoe kun je je als leek dan informeren over deze kwalijke ingrediënten?
'Greenpeace heeft bijvoorbeeld een heel boekwerk waarin je kunt opzoeken wat waar in zit en met welk effect. Welke producten horen ergens eigenlijk niet in te zitten. Zo zit bijvoorbeeld in bijna alle shampoos het goedje SLS. Dit is heel slecht voor je, maar het laat de shampoo schuimen. Een natuurlijke shampoo schuimt bijvoorbeeld helemaal niet of in elk geval veel minder erg dan een chemische shampoo. Mensen zijn er nu zo aan gewend en denken dus "oh het schuimt niet, dan zal mijn haar er ook niet schoon van worden", terwijl dat dus niet zo hoeft te zijn. Ik was mijn haar met shampoo op basis van Argan olie die ook nog eens honderd procent natuurlijk is verpakt'.
Leefde je zelf al heel bewust voordat je aan je nieuwe loopbaan begon?
'Ik ben wel altijd opgevoed met dat je niet voor elk wissewasje een paracetamol of aspirine slikte en we aten altijd heel bewust en gevarieerd. Ecologisch nog niet, dat was er nog amper in die tijd. Nu is het voor mij wat gemakkelijker en economischer om bewuster te eten omdat ik in een klein Spaans dorp woon. Alles komt hier direct van de campo of we halen het uit de grote groentetuin van de familie van mijn Spaanse vriend. De eieren van de boer om de hoek zijn zeker scharreleieren en het vlees bij de dorpsslager komt ook niet van ver.
Ben je al uitgeleerd op je vakgebied?
'Als natuurgeneeskundige houd je eigenlijk nooit meer op met studeren. Je moet up to date blijven van alle laatste ontwikkelingen en er worden continue nieuwe cursussen aangeboden. Ik heb een paar jaar geleden besloten me te specialiseren in het behandelen van nicotineverslaving, huidproblemen, hormonale problemen zoals die kunnen voorkomen tijdens de menopauze en allergieën. Ik weet liever weinig dingen echt goed dan honderd dingen heel oppervlakkig. Hilde schakelt afhankelijk van de wensen van haar klant moeiteloos over van natuurgeneeskunde naar acupunctuur, voetreflexologie of diverse vormen van massages. Hiermee is ze feitelijk weer teruggekeerd naar haar roots: 'Ik wilde dit altijd al doen. Volgens mijn familie en vrienden zat ik altijd al te prutsen, handen en voeten te masseren en te freubelen met potjes en crèmetjes, dus ik heb nu echt van mijn hobby mijn beroep gemaakt'.
Hoe ben jij in Spanje verzeild geraakt?
Na de MEAO wilde ik tolk vertaler worden omdat ik goed in talen was. Ik sprak al heel goed Duits, Frans en Engles maar mistte nog Spaans. Daarom wilde ik aupair worden in Spanje en kwam door toeval in Málaga terecht bij een Nederlands-Spaanse familie. Na een tijd kreeg ik er een vriendje, woonde nog twee jaar in Barcelona, maar keerde toch weer terug naar het zuiden want ik vond het leven daar leuker en al mijn vrienden woonden in Málaga. Na mijn bestaan als aupair, heb ik een tijdje voor een talenschool in Málaga gewerkt en kwam daarna als hostess terecht in het toerisme. Het waren de booming years, alles ging goed met iedereen en met het toerisme aan de Costa del Sol kon het niet beter gaan.
Arcos de la Frontera
Inmiddels heeft Hilde haar bestaan aan de Costa del Sol verruild voor een leven met haar huidige vriend in het prachtige witte dorpje Espera, tussen Arcos de la Frontera en het fraaie natuurgebied Sierra de Grazalema. 'Een groot contrast met mijn leven aan de kust. In Espera zijn de inwoners op een paar handen te tellen en kent iedereen elkaar. Aan de kust leef je een anoniem leven zolang je daar zelf voor kiest. Gelukkig kom ik door mijn praktijk in Benalmádena nog vaak terug aan de kust, zo geniet ik van het beste van twee werelden.'
Heb jij last gehad van de crisis?
'Ik heb zeker last gehad van de crisis, wie niet. Door de crisis heb ik op een gegeven moment besloten mijn klanten toch meer te gaan zoeken onder de vele buitenlanders langs de kust. Spanjaarden, die toch al minder bekend zijn met natuurgeneeskundige behandelingen die ook niet worden vergoed door Spaanse zorgverzekeraars, hebben nu gewoon echt geen geld. En als de broekriem strakker moet, wordt er toch bezuinigd op luxe zaken als schoonheidsbehandelingen. Met het aanbieden van mijn diensten aan de kust spreid ik het risico een beetje. Veel buitenlanders, waaronder natuurlijk ook veel Nederlanders zijn al een stuk bekender met het type behandelingen die ik bied. Zo ben ik ook een samenwerking gestart met Marjan Massage in Puerto Banús en Clinica Life & Sun in Marbella en heb ik veel vaste klanten die ik in mijn praktijk in Benalmadena behandel.
Waar ben je nu druk mee?
Ik leg op dit moment de laatste hand aan mijn webwinkel. Door een toegenomen vraag van klanten naar mijn producten die ze normaal gesproken alleen bij mij in de praktijk konden kopen, heb ik besloten deze ook online aan te gaan bieden. Natuurlijke producten voor mannen, vrouwen en kinderen die ik importeer uit Nederland en uit de Provence in Frankrijk. De website is nu enkel nog in het Spaans omdat het grootste deel van mijn klanten Spaans is, maar aan de Nederlandse en Engelse versie wordt hard gewerkt.
Meer informatie: Vidamassana.com en Bioritual.es