
Met de auto naar Spanje is best een flinke afstand, dus is het belangrijk goed voorbereid op pad te gaan. Pechhulp in het buitenland is vaak prima te regelen vooraf. Hoe? We helpen je op weg…
ADVERTENTIE
Bij pech onderweg is het fijn als je snel geholpen wordt. Je wil niet alleen zo snel mogelijk uit je benarde positie in de berm of langs de vluchtstrook weg, maar je wil vooral snel door naar je eindbestemming. Met een goed functionerende auto. Pechhulp is overigens zoveel meer dan het wegslepen van je auto naar de dichtstbijzijnde garage. Denk ook aan vervangend vervoer, rechtsbijstand bij schade, extra verblijfkosten of kosten om de auto naar Nederland te vervoeren. Maar hoe is jouw pechhulp geregeld? Tip voor vertrek: maak even een rondje langs je verzekeringen.
Bas Knopperts, expert reisverzekeringen bij Independer: “Als je je eigen pechhulp onder de loep neemt, check dan vooral of je niet dubbel verzekerd bent. Dat komt vaker voor dan je denkt. Soms zit pechhulp al bij je auto- of reisverzekering inbegrepen. Dan is een abonnement bij de Wegenwacht bijvoorbeeld overbodig”.
Pechhulp via je autoverzekering
Internationale pechhulp kun je verzekeren bij je autoverzekering. Het gaat hierbij vaak om een aanvullende verzekering. Bij diverse autoverzekeringen is deze aanvullende verzekering mogelijk bij zowel WA-dekking als de beperkt of volledig casco-dekking. In het geval van pech schakelt de verzekeraar een hulpdienst in ter plaatse, zoals bijvoorbeeld een sleepdienst of garage.
- Pechhulp via je reisverzekering
Ook via je (doorlopende) reisverzekering kun je je verzekeren voor internationale pechhulp. De dekking per reisverzekering ziet er wel vaak anders uit. Waar de ene verzekering vervangend vervoer en extra hotelkosten vergoedt, doet de andere verzekering dat niet. Kijk dus goed vooraf naar wat voor jou belangrijk is en wat je reisverzekering wel en niet dekt. Let bij je reisverzekering ook extra op het dekkingsgebied: vaak is Nederland niet inbegrepen.
- Pechhulp via een pechhulpdienst
In Nederland zijn veel bestuurders aangesloten bij pechhulpdiensten als de Wegenwacht, Route Mobiel, via de autodealer, garage of De Bovag. Prima geregeld. Maar helpen deze diensten je ook over de grens? Goed om even te checken hoe dat bij jouw aanbieder zit. Daarnaast zijn er vaak veel verschillen tussen de aanbieders, dus let op de voorwaarden. Bij vrijwel alle aanbieders krijg je hulp bij mechanische en elektrische mankementen, maar niet altijd bij vervangend vervoer, taxivervoer of verblijfkosten. Ook zit er soms een leeftijdsgrens aan de auto en komen daar extra premies bij om de hoek kijken.
- Pechhulp… als je pech hebt
Geen zin in aanvullende verzekeringen, abonnementen of een extra polis? Dan koop je pechhulp gewoon in als je dat nodig hebt. Die mogelijkheden zijn er ook. Maar je snapt ’t al: de kosten daarvan – als je dan met pech langs de weg staat – liggen een stuk hoger.