
Waar de socialistische regering onder leiding van premier José Rodriguez Zapatero al zes jaar geleden de live-uitzendingen van stierengevechten op televisie verbood, draait de conservatieve regering met absolute PP-meerderheid dit per 5 september 2012 weer terug.
Vanaf dat moment zullen er weer ‘corridas’ worden uitgezonden, te beginnen met de gevechten die zullen plaatsvinden tijdens de Feria van de Spaanse stad Valladolid.
Cultureel erfgoed
Begin 2010 riep Esperanza Aguirre, president van de deelstaat Madrid, het stierenvechten uit tot cultureel erfgoed om het zo te beschermen tegen de aanvallen van tegenstanders van het dubieuze volksvermaak.
Zij reageerde hiermee op het destijds in Catalonië aangenomen wetgevend burgerinitiatief (Iniciativa Legislativa Popular) om stierenrennen in die deelstaat definitief te verbieden. Dit burgerinitiatief ging vanaf 1 januari 2012 over in een nieuwe wet die stierengevechten in de regio in zijn geheel verbood.
Als reactie daarop kwamen voorstanders van eht stierenvechten in maart dit jaar met 590.000 handtekeningen om 'corridas' op landelijk niveau tot cultureel erfgoed te benoemen en zo tegen tegenstanders ervan te beschermen.
Europese subsidies
Pikant detail is dat, als het aan de markt lag, het stierenvechten op sterven na dood zou zijn en dat wij allen, of we het nu willen of niet, via Europese subsidiegelden meebetalen aan het voortbestaan van dit polemische volksvermaak.
Jaarlijks vloeit er ruim veertig miljoen euro aan publiek geld in de vorm van landbouwsubsidies naar Spanje. En omdat de Europese Commissie geen morele oordelen mag vellen, kunnen de ontvangers het naar eigen inzicht besteden. Het is niet aan de EU te bepalen of het geld gebruikt wordt voor groente, melk of voor het stierenvechten.
Fokkers van vechtstieren ontvangen via deze weg zo’n 220 euro per dier per jaar. Aardig lucratief dus. De beroemde Sevillaanse stierenfokker Domingo Gonzalez ontvangt jaarlijks bijvoorbeeld maar liefst 154.000 euro voor zijn zevenhonderd vechtstieren.
En de subsidiegelden komen niet alleen uit de EU-pot. Ook de Spaanse belastingbetaler financiert deze discutabele bedrijfstak via jaarlijks 564 miljoen euro aan subsidie.
Zonder deze subsidies waren veel stierenfokkers allang kopje onder gegaan volgens Eduardo Miura, president van de UCTL (vereniging van fokkers van vechtstieren in Spanje). ‘Er is een toenemend aantal “ganaderas” te koop. Waar er vroeger vijf te koop stonden, zijn dat er tegenwoordig tien, terwijl er in dit moeilijke economische en politieke klimaat veel minder vraag is naar dit soort veebedrijven. Alleen de grootste bedrijven dekken hun kosten nog met de verkoop van hun stieren aan de bekende arena’s.’
Ook loopt de belangstelling voor stierenvechten sterk terug: In 2009 werden er volgens Miura 1.443 stierengevechten gehouden, al 23,1 procent minder dan in 2008 en eenderde minder dan in 2007.
Geen interesse
Volgens onderzoeksbureau Gallup is 72,1 procent van de Spanjaarden niet in stierengevechten geïnteresseerd. Onder jongeren valt dat percentage met 81,7 procent nóg hoger uit. Velen vinden ‘la fiesta’ niet meer van deze tijd. Niet hoopgevend voor de toekomst van deze industrie dus.
Volgens de Anna Molá, woordvoerder van het burgerinitiatief in Catalonië, spreken al 79 Spaanse gemeenten zich openlijk uit tégen het stierenvechten om de discussie over dit eeuwenoude volksvermaak actueel te houden.
‘Stierengevechten passen niet meer bij de moraal van de 21e eeuw’, aldus Molá. Marius Kolff, directeur van het Comité Anti Stierengevechten (CAS-International): ‘Steeds meer Spanjaarden keren zich tegen het stierenvechten vanwege het dierenleed, maar ook vanwege de miljoenen euro’s aan subsidies die naar de stierenvechtindustrie worden doorgesluisd, terwijl Spanje nog steeds in een diepe financiele crisis verkeert.’
Einde in zicht?
Het ziet er naar uit dat als het de tegenstanders van het stierenvechten bij de EU lukt de subsidiegelden weg te houden van de stierenfokkers, pogingen die nu nog keihard van tafel worden geveegd door ‘stierenvechtnaties’ Spanje, Portugal en Frankrijk, het stierenvechten mede onder invloed van de tanende belangstelling vanzelf verdwijnt.
In de video de uitzending van het VPRO-programma De Slag om Brussel, over de EU-sudsidies die via de Spaanse landbouwsector naar de stierenfokkers gaan.