
"We moeten begrijpen dat als de natuur ophoudt te bestaan, ook aan onze soort een einde komt”. Een hele generatie Spanjaarden groeide op met de, tot mythische proporties uitgegroeide Spaanse beroemdheid die deze woorden sprak. In de jaren zeventig ging er haast geen dag voorbij dat deze natuurliefhebber niet in een of ander medium verscheen om volwassenen én kinderen bij te praten over de Iberische lynx, de koningsarend, de twee door hem grootgebrachte wolven of soorten die leefden in exotische oorden als de Galapagos Eilanden of Alaska.
Felix Rodriguez de la Fuente wist bij honderdduizenden Spanjaarden een nieuw bewustzijn ten aanzien van de natuur te wekken. Veel mensen die nu actief zijn op het gebied van natuur en milieu, noemen hem als hun grote inspirator. Hij verkocht een ongekend groot aantal boeken en er is geen medium in zijn tijd te vinden waarin hij niet aan het woord is geweest. Een hyperintelligent man vol passie, die werd gevoed door zijn grote zorg over de langzame, maar onomkeerbare achteruitgang van natuur en milieu.
'Gevaarlijke dieren'
Als gevolg van een jeugd op de Spaanse campo wilde hij alles weten over de relatie tussen mens en omgeving en door zijn vasthoudendheid lukte hem dat ook. Hij groeide op in een tijd waarin in Spanje mensen nog werden beloond voor het doden van een ‘gevaarlijk’ dier. In de jaren zestig en zeventig werd de natuur nog gezien als iets waar vooral economisch voordeel uit gehaald moest worden. De charismatische Felix Rodriguez de la Fuente wist met zijn scala aan communicatieve vaardigheden het tij voor de roofdieren in Spanje te keren en inspireerde zijn medemens met prachtige documentaires over het gedrag van dieren zoals wolven, roofvogels en Iberische lynxen. Gedrag dat niemand ooit eerder in beeld had gebracht. Zijn serie van documentaires, ‘El Hombre y la Tierra’ – afwisselend opgenomen in Venezuela, Canada, Alaska en Spanje - werd in 2000 uitgeroepen tot beste productie in de geschiedenis van de Spaanse televisie.
Hij maakte films, documentaires, schreef een encyclopedie, publiceerde honderden artikelen en tientallen boeken en was de oprichter van de Spaanse variant van het Wereld Natuur Fonds, ADENA (Asociación para la Defensa de la Naturaleza). Van zijn, in dertig talen vertaalde, twaalfdelige encyclopedie ‘Salvat de la Fauna’, zijn wereldwijd meer dan tachtig miljoen exemplaren verkocht. Hij maakte natuurprogramma’s voor kinderen en ontwierp een strategie waarin het natuurbehoud werd gekoppeld aan het bedrijfsleven. Een strategie die nog steeds de basis vormt voor het Spaanse overheidsbeleid ten aanzien van natuur en milieu.
Mede door zijn inspanningen zijn er nationale parken zoals Doñana, Las Tablas de Daimiel en de eilanden Cabrera (ten zuiden van Mallorca) opgericht en nieuwe wetten in natuurbehoud afgekondigd. Een grote passie van Felix Rodriquez de la Fuente was het africhten van valken. Op dit moment worden op nog 25 luchthavens, volgens zijn methode getrainde valken gebruikt om vogels, bedreigend voor het vliegverkeer, te verdrijven. In tegenstelling tot velen in zijn tijd, vond hij wolven geen ‘slechte’ dieren. Als bewijs hiervoor, bracht hij zelf twee wolvenjongen groot en heeft er mede voor gezorgd dat de Iberische wolf niet is uitgestorven.
Op het hoogtepunt van zijn carrière stierf De la Fuente in 1980 tijdens een helikopterongeluk in Alaska, waar hij met zijn crew bezig was met de productie van een documentaire. Zijn levenswerk stierf gelukkig niet met hem. De Fundación Felix Rodriguez de la Fuente, onder leiding van zijn dochter Odile, zorgt er voor, dat dit, samen met zijn idealen onverminderd voortgezet kan worden.
Klik hier voor een speciale website van RTVE om talloze televisie- en radioprogramma's van en over Felix Rodriguez de la Fuente te bekijken.