
Omdat de Spaanse overheid al vroeg inzag hoe belangrijk toerisme voor het land is, werden al vanaf de jaren zestig in verschillende landen Verkeersbureaus opgericht. In Nederland zetelt het in een statig pand nabij het Vredespaleis in Den Haag. De verkeersbureaus vertegenwoordigen de Nationale Organisatie voor Promotie van het Toerisme naar Spanje (Turespaña), die op zijn beurt weer onder het Spaanse ministerie van Industrie, Toerisme en Handel valt. Het doel: zoveel mogelijk Nederlanders naar Spanje zien te krijgen. We bezochten Milagros Montes, directeur van het verkeersbureau in Den Haag.
ADVERTENTIE
Buiten is het grijs en regent het. Binnen worden de hoge ruimtes in het oude pand sfeervol verlicht door indrukwekkenden kroonluchters. Milagros Montes ontvangt ons samen met Anton Weijts. Hij is verantwoordelijk voor de online marketing, waarbinnen social media een belangrijke hebben. Iedereen die er werkt spreekt vloeiend Spaans. Montes zelf is Spaanse en zit al drie jaar op haar huidige post. Het Verkeersbureau werkt nauw samen met de Spaanse ambassade die dichtbij in Den Haag is gevestigd.
Spain.info
Milagros en haar collega’s bieden hoofdzakelijk informatie over wat er in Spanje te doen is. Tegenwoordig met internet gaat dat via veel meer kanalen dan vroeger. Op Spain.info, recent volledig vernieuwd, vinden Spanjeliefhebbers informatie over verschillende thema’s zoals steden, dorpen, stranden, binnenland, kunst, routes, natuur, gastronomie, sport, welzijn, Spaans leren en een uitgebreide cultuuragenda. Dit alles in het Spaans en in het Engels. Het raamwerk van de website is bovendien nog beschikbaar in de talen van de landen waar een kantoor is gevestigd, zo ook in het Nederlands.
Persrelaties
Op verschillende manieren wordt getracht zoveel mogelijk Nederlanders zodanig in Spanje geïnteresserd te krijgen zodat ze uiteindelijk naar Spanje komen. Dat gebeurt niet alleen via de website, maar ook op actieve en persoonlijke wijze in Nederland zelf. Via hun goed onderhouden persrelaties zorgen Montes en haar collega’s ervoor dat zoveel mogelijk Nederlandse media hun doelgroep informeren over Spanje in de vorm van specials, reportages, interviews en televisieprogramma’s. Jaarlijks reiken ze in dit verband de Proef Spanje Prijzen uit. Journalisten en bloggers die over Spanje schrijven, kunnen hun verhalen indienen en meedingen naar de prijs. Er omheen verschijnt dan automatisch veel publiciteit van de genomineerden.
Touroperators
Goede relaties met Touroperators zoals TUI en Thomas Cook en voorheen OAD, zijn ook van groot belang voor de toeristen die zon en strand als bestemming hebben. Zij krijgen reizen aangeboden naar bestemmingen zodat ze kunnen oordelen of deze passen in hun catalogi voor het nieuwe seizoen. Tegenwoordig bestaat er veel belangstelling voor wandelvakanties, golfvakanties en andere actieve bezigheden. Helaas, geeft Montes aan, is er al twee jaar geen budget meer om publiciteit te kopen. Dit is zo’n beetje het enige gevolg van de crisis in Spanje voor het Verkeersbureau in Den Haag. Wie kent niet nog de campagnes ‘Smile, you are in Spain’ en ‘I need Spain’?
Beurzen
Montes en haar collega’s bezoeken voor hun werk belangrijke beurzen zoals de Vakantiebeurs, de Wandel- en fietsbeurs en tegenwoordig ook de 50plusbeurs. We vragen naar hoe het zit met het ‘ik vertrek-segment’, de eigenaren van een tweede woning in Spanje, maar volgens Montes worden emigranten niet als toeristen gezien, terwijl ze wel een belangrijke bijdrage eraan leveren. Ze vliegen immers regelmatig op dezelfde bestemming in Spanje en trekken vaak familie en vrienden meerdere keren naar Spanje.
Wat zoeken Nederlanders in Spanje?
Wat zoeken Nederlanders tegenwoordig dan vooral in Spanje? Milagros geeft toe dat het antwoord daarop is veranderd door de tijd heen. In de jaren zestig trokken Nederlanders vooral naar Mallorca. Later kwamen daar Catalonië ( Costa Brava) en de Canarische Eilanden Gran Canaria en Tenerife bij. Andalusië kwam weer veel later in de belangstelling en vormt inmiddels al jaren een stabiele bestemming voor Nederlanders die kiezen voor kust of binnenland met de steden Granada, Sevilla en Córdoba.
Op dit moment gaan de Balearen weer heel goed, aangevoerd door het eiland Ibiza. Meer belangstelling is er eveneens voor Valencia en Murcia. Soms hangt de populariteit van een bestemming ook af van het aantal vluchten. Zo is er wel veel belangstelling voor het culinaire Noord-Spaanse San Sebastián, terwijl er dagelijks maar één keer op Bilbao en La Coruña gevlogen en niet op San Sebastian zelf.
Aantal Nederlanders naar Spanje stijgt
In de maand oktober groeide het aantal Nederlanders met Spanje als bestemming met 0,7 procent. In totaal gingen ruim 2,5 miljoen Nederlanders in 2013 naar Spanje. Dat is een beter getal dan voor de economische neergang. Montes en haar collega’s zijn zeer verheugd over al het goede nieuws van de laatste maanden uit Spanje op toeristisch gebied. Ook zaken als de verkiezing van Jerez de la Frontera als Europese wijnhoofdstad helpen mee. Aan dergelijke benoemingen kunnen weer culturele evenementen gelinkt worden die een bezoek aan die stad voor toeristen extra aantrekkelijk maken. Daarnaast worden zaken als geboorte- of sterfdagen van kunstenaars gebruikt om mensen te trekken. De stad Toledo pakt dit jaar groots uit rond de 400e sterfdag van kunstenaar ‘El Greco’ (hierover meer elders in dit nummer).
Nederland belangrijk
Voor Spanje is Nederland toeristisch gezien het vijfde land van belang na Engeland, Duitsland, Italië en Frankrijk. Waar Nederlanders vroeger vooral voor strandbestemmingen kozen, reizen ze tegenwoordig steeds meer rond. Het Verkeersbureau wil buitenlandse toeristen vooral naar de minder bekende plekken in Spanje leiden. Nederlanders gaan daar goed op in. Ze reizen bijvoorbeeld langs de Camino del Cid, de Zilverroute, bezoeken steden als Mérida en Toledo of gaan wandelen in Galicië. Omdat het jongere publiek goed is te bereiken via de social media, is het Verkeersbureau daar ook actief. Door de vergrijzing in Nederland zijn de 50plussers van toenemend belang. Dus kun je Montes en haar collega’s tegenkomen op de 50Plus Beurs. Daarnaast vindt het Welness-toerisme steeds beter aftrek. In heel Spanje is gezondheidstoerisme in opkomst. Niet voor zieken, maar gericht op wellness, schoonheid en privé-klinieken voor specifieke esthetische behandelingen.
Over Milagros Montes
Milagros Montes komt uit de universiteitsstad Salamanca. Nederland bevalt haar, afgezien van het klimaat, erg goed. Hoewel dit klimaat ook goede kanten heeft, zoals de sneeuw en het ijs om te schaatsen, voegt ze toe. Ze vindt Den Haag erg rustig voor een middelgrote stad. In twee minuten sta je in het centrum, twee ander minuten en je bent in het bos en nog eens twee minuten en je staat op het strand. Je woont in een stad, maar toch midden in de natuur. Montes vindt dat Den Haag als stad een persoonlijkheid heeft, die elders moeilijk te vinden is. Voor Spanjaarden ziet ze wel dat het lastig is in Nederland vanwege de taal. Zeker als je op een bepaald niveau wilt werken. Over haar eigen Nederlands is ze niet zo te spreken. Ze reist zo vaak terug naar Spanje, dat ze eigenlijk niets echt mist. Door haar werk is ze continu met Spanje bezig, dat helpt.