
Avonturiers kunnen deze gelegenheid aangrijpen om hun gangbare werkzaamheden niet meer vanuit hun huis in Nederland uit te voeren, maar om die tijdelijk te verplaatsen naar een zonnige locatie. Zo'n thuiswerkplek begint na 18 maanden telewerken immers ook wel te vervelen.
ADVERTENTIE
'Workation'
Voor iedereen die niet de mogelijkheid heeft om met behoud van zijn of haar baan voor een paar maanden of zelfs langer te emigreren en digital nomad te worden, is het fenomeen werkvakantie een ware uitkomst. In hipper Engels spreken we dan over een ‘workation’, dat is een samentrekking van ‘work’ en ‘vacation’. Je combineert je normale werkzaamheden met een vakantie van een paar weken op een nieuwe bestemming en kruipt een deel van je verblijf achter je laptop. Na afronding van je dagelijkse to-do-lijst is het tijd om je tijdelijke nieuwe omgeving te verkennen. Misschien klies je voor een stad waar al familie of vrienden zitten, of combineer je het met een korte-talencursus. Dit allemaal zonder dat het je je vakantiedagen kost.
Workation Index
Maar wat zou nou een goede nieuwe omgeving voor je kunnen zijn voor zo een ‘workation’? Holidu.nl, de zoekmachine voor vakantiehuizen, zocht het uit en stelde een ‘Workation Index’ samen. Een ranglijst van de beste steden ter wereld en in Europa, waar je werk en plezier op een perfecte manier kunt combineren.
De index is gebaseerd op factoren die voor elke telewerker van belang zijn en vervolgens werd gekeken naar welke steden goed scoren op deze factoren (onder meer: snelle internetverbinding, hoogte huur, kosten eten en drinken na het werk, aantal zonne-uren, dingen om te doen in de omgeving en instagrammability).
De top tien van beste Europese steden voor een workation is als volgt:
- Lissabon - Portugal
- Barcelona - Spanje
- Boedapest - Hongarije
- Istanbul – Turkije
- Boekarest - Roemenië
- Madrid - Spanje
- Sofia - Bulgarije
- Krakau - Polen
- Belgrado - Servië
- Porto – Portugal
In de top 30 staan 5 Spaanse steden die ideaal zijn voor een workation. Hier volgt het overzicht.
Barcelona
De op een na grootste stad van Spanje, Barcelona, eindigt op de tweede plaats in Europa en op de vierde plaats internationaal. Dankzij de unieke architectuur van de stad, met dank aan ontwerpers zoals Gaudi met de Sagrada Familia en Park Güell als echte toeristentrekkers, scoort de stad hoog op instagrammability (aantal meldingen op Instagram met #Barcelona).
De stad telt liefst 2.737 andere dingen om te doen met een beoordeling van 4 sterren en hoger. Na Londen heeft de stad het grootste aantal co-working spaces in Europa en staat op de 7de plaats wereldwijd. De internetsnelheid in Barcelona is ook indrukwekkend gezien de bevolking van meer dan 5 miljoen mensen, met een gemiddelde van 37 Mbps. Wel is het zo dat Barcelona de duurste stad is wat de prijs voor accommodatie betreft in de top 10. Je betaalt gemiddeld 899,10 euro voor een appartement met 1 slaapkamer.
Madrid
De tweede Spaanse stad in de ranglijst is Madrid (zesde plaats Europese lijst), de hoofdstad van Spanje en thuishaven van de Spaanse koninklijke familie en de regering. Het is de grootste stad van het land, met honderden attracties en een paar van Spanje’s belangrijkste musea. Geen wonder dus dat het aantal posts met hashtag #Madrid zo hoog is; 44 miljoen om precies te zijn. De Spaanse stad kon dus zeker niet missen in deze Europese ranking. Na het werk kun je er voor zeer toegankelijke prijzen een biertje drinken of een tapaatje nuttigen. De gemiddelde internetsnelheid is 32 Mbps. Er zijn 125 co-working spaces en voor een koffie betaal je gemiddeld 2 euro.
Valencia
Op de dertiende plaats in de ranglijst staat Valencia. Deze bruisende Spaanse stad ligt aan de Middellandse Zee, zodat je na een werkdag heerlijk naar het strand kunt gaan. Een groot voordeel van Valencia is dat het een ideale fietsstad is. Steeds meer fietspaden worden aangelegd. Fiets je liever niet in het Spaanse verkeer, maak dan een tochtje door het Turia-park en eindig bij de beroemde futuristische gebouwen van de Stad der Kunsten en Wetenschappen.
In Valencia zijn beduidend minder co-work spaces dan in Barcelona en Madrid. Maar hier heb je wel weer het voordeel dat het leven wat goedkoper is. Een koffie drink je voor gemiddeld minder dan 2 euro, voor twee biertjes betaal je nog geen 6 euro en een ritje per taxi kost je 99 cent per kilometer, beduidend minder dan in de andere twee Spaanse steden.
Málaga en Sevilla in Andalusië
De twee andere Spaanse steden in Spanje waar het goed toeven is tijdens je workation zijn Málaga en Sevilla in de temperamentvolle Zuid-Spaanse regio Andalusië. Je hebt er gegarandeerd mooi weer, al is de zomer met name in Sevilla te heet. Een koffie drink je er voor 1,20 euro en een ‘caña’ (een klein glaasje bier) drink je al voor 1,50 euro. Dit zijn wel de prijzen die gelden in de wat meer authentieke barretjes voor locals. Wil je een warme hap tussen de middag, schuif dan aan in een lokale bar voor een dagmenu. Die heb je al compleet met drie gangen en een drankje voor prijzen die variëren tussen 8 en 12,50 euro.
Málaga puilt uit van de musea en de stranden van de Costa del Sol liggen dichtbij. In Sevilla bezoek je natuurlijk de koninklijke paleizen van Real Alcázar, de kathedraal en de oude wijk Barrio de Santa Cruz. Voor een eenkamerappartement betaal je in deze steden gemiddeld tussen 650 en 700 euro per maand.